Borel će se lično angažovati na obnovi dijaloga Beograd-Priština

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jan.2020, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borel će se lično angažovati na obnovi dijaloga Beograd-Priština

Visoki predstavnik EU Žozep Borel pridaje veliki značaj Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograd-Priština i on je danas, u odvojenim telefonskim razgovorima ohrabrio čelnike Srbije i Kosova, Aleksnadra Vučića i Hapima Tačija, da porade na obnovi dijaloga i komunikacije dve strane.

To je novinarima u Briselu izjavio Borelov portparol Peter Stano koji je dodao da je Borel potvrdio svoju predanost i ulogu kao posrednika EU u dijalogu i naglasio da će lično, uz potpunu podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Evropske unije, biti angažovan da podstakne predstavnike Beograda i Prištine na obnovu dijaloga i razgovora.

U saopštenju posle razgovora sa Vučić i Tačijem , Borel je naveo da namerava da idućih nedelja poseti Beograd i Prištinu.

On je dodao da je od Tačija posebno želeo da sazna kakvi su izgledi za formiranje nove vlade u Prištini i da je pozvao kosovske partijske vođe da to brzo urade u interesu Kosova i njegovog naroda.

U Briselu je ranije stavljeno do znanja da Borel želi da se u Prištini konačno formira vlada da bi mogao da tamo ode i razgovara s novim vlastima o dijalogu s Beogradom i saradnjom s EU.

Visoki predstavnik EU je s Vučićem i Tačijem razgovarao i tome koliko su Srbija iKosovo svako na svom put napredovali u približavanju Evropskoj uniji i ukazao na važnost tog napretka imajući u vidu pripreme za susret na vrhu EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu, dodao je portparol Stano.

Iz kabineta predsedika Srbije posle razgovora Vučić - Borel, saopšteno je da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine neopravdanu i neodgovornu jednostranu meru uspostavljanja taksi na robu iz centralne Srbije, koja, osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu.

Vučić je Borelu rekao i da Srbija "nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja EU i očekuje jasan strateški plan EU za proširenje i vremenski okvir za članstvo", odnosno jasan odgovor o svojoj budućnosti u EU, navodi se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vučić: Borelj uskoro u Beogradu i Prištini

Izvor: Danas, 15.Jan.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzepom Boreljom, koji je najavio skoru posetu Beogradu i Prištini, kako bi lično sagledao mogućnosti za obnovu dijaloga, posle formiranja prištinske...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.