Borel: Zapadnom Balkanu ponuditi verodostojan postupak članstva u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2020, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borel: Zapadnom Balkanu ponuditi verodostojan postupak članstva u EU

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel rekao je da Zapadnom Balkanu treba ponuditi kredibilan postupak ulaska u članstvo u EU, te da je potrebno postepeno nagrađivati napredak na putu reformi.

"Ako želimo da Zapadni Balkan uspe na putu reformi i pomirenja moramo da im ponudimo kredibilno pristupanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i postupak pristupa EU davajući im postepene benefite", rekao je između ostalog Borel u autorskom tekstu za portal "Prodžekt sindikejt".

Borel smatra da Evropljani moraju da gledaju na svet onakav kakav jeste, a ne onakav kakav žele da bude, i predlaže ponovno učenje "jezika moći" i kombinovanje resursa koji će maksimalizovati geopolitičku ulogu EU i njen uticaj.

"Previranja sa kojima se suočavamo danas ukazuju na hitnost da EU pronađe svoj put u svetu koji sve više karakteriše politika sirove moći. Mi, Evropljani, moramo da prilagodimo svoje mentalne mape sa svetom kakav jeste, a ne sa svetom kakav se nadamo da će biti. Ovo je sve geostrateško takmičenje u kome neki lideri nemaju bojazan da upotrebe snagu, ekonomsku, čak i druge instrumente koji mogu da se iskoriste kao oružje", naveo je on.

Potrebna je, kaže, Evropa kao vrhunski strateški partner, "kako bismo izbegli da budemo gubitnici između Kine i SAD".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Zapadnom Balkanu ponuditi vjerodostojan postupak članstva u EU"

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Feb.2020

NJUJORK - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borel rekao je da zapadnom Balkanu treba ponuditi kredibilan postupak ulaska u članstvo u EU, te da je potrebno postepeno nagrađivati napredak na putu reformi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.