Borba protiv korupcije važna za EU

Izvor: B92, 21.Maj.2011, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv korupcije važna za EU

Beograd -- Bespoštedna borba protiv korupcije jedna je od ključnih oblasti koja će se posmatrati u procesu evrointegracija, izjavila je ministarka pravde Snežana Malović.

Bitno uraditi sve kako bi ona bila svedena na minimum, kaže Malovićeva, koju je Vlada imenovala za koordinatora državnih organa u borbi protiv korupcije.

Ona za "Politiku" rekla da je za iskorenjivanje korupcije neophodno otkloniti uslove koji su omogućili da ona uzme maha, a da će veliki korak u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toj borbi dati i Zakon o finansiranju političkih partija.

Da bi se to ostvarilo, kako je navela, potrebno je raditi na jačanju interne kontrole javnih nabavki, ali i sprečavanju konflikata interesa na planu finansiranja izbornih kampanja i političkih partija.

"Ako je problem korupcije opasnost za državu, onda njeno suzbijanje ne može da bude zadatak samo jednog organa. Upravo zbog toga će biti itenziviran i jedinstven rad svih državnih tela, a pre svega ministarstva, policije i tužilaštava, kako bi Srbija smanjila stepen korupcije, koji je zabrinjavajući", rekla je Malovićeva.

Ministarka je dodala da se uskoro očekuje završetak nacionalne strategije i akcionog plana za borbu protiv korupcije i da će u ovim dokumentima biti preciziran niz koraka potrebnih za konkretnu primenu zakona iz te oblasti. Takođe, naglasila je ona, bez nacionalne strategije neće moći da se dalje krene u sistemsku borbu protiv korupcije.

"Ukoliko želimo da se obračunamo s korupcijom, neophodna je sveobuhvatna saradnja i koordinacija nadležnih državnih organa i institucija. Upravo na tome ću insistirati", objasnila je ona.

Na pitanje da li će joj kao koordinatoru državnih organa u borbi protiv korupcije biti i da usmerava rad Agencije za borbu protiv korupcije i Saveta za borbu protiv korupcije i da li će, eventualno, dolaziti do kolizije u njihovom radu, Malovićeva kaže da je Agencija za borbu protiv korupcije nezavisno regulatorno telo.

"Sa svima koji imaju isti cilj u borbi protiv korupcije smo partneri. I na tom putu očekujem obostranu saradnju. Sigurna sam da ćemo u narednom periodu napraviti konkretne i uočljive pomake u toj oblasti", kazala je Malovićeva, navodeći da ni najuređenije države nisu imune na korupciju.

Ona je kazala da rezultati gotovo svih istraživanja ukazuju da stepen korupcije u Srbiji "nije nešto sa čime možemo da se pohvalimo i tu mora doći do radikalnih promena", dodavši da "težimo da po stepenu korupcije budemo u ravni sa drugim modernim evropskim državama".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.