Izvor: Radio 021, 07.Apr.2020, 20:49

Bolnicama u Evropskoj uniji preti nestašica ključnih lekova

Bolnicama u Evropskoj uniji preti nestašica ključnih lekova za lečenje obolelih od kovida-19 zbog trgovinskih restrikcija i gomilanja zaliha pojedinih zemalja, upozorili su Agencija za lekove i farmaceutski sektor.

Uprkos pozivima na solidarnost, mnoge zemlje EU u toku pandemije posegnule su za protekcionističkim merama, ograničavajući prodaju ključnih proizvoda, poput lekova, zaštitnih maski i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << medicinskih uređaja.

"Neke članice EU naznačile su da im ponestaje određenih lekova koji se koriste za lečenje obolelih od kovida-19 i da uskoro očekuju nestašice", saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA).

Nedostaju lekovi koji se koriste u lečenju pacijenata s najtežim komplikacijama, uključujući lekove koji se koriste na odelima intenzivne nege, poput anestetika, antibiotika i lekova za opuštanje mišića, kako bi pacijenti mogli da dišu uz pomoć respiratora.

Prošle sedmice, grupa velikih bolnica u EU, uključujući milansku bolnicu San Rafaele i barselonsku Val d’Hebron, upozorila da uskoro neće moći da leče obolele od kovida-19 ako se ograničenja u trgovini lekovima ne uklone, navodi Rojters. Na početku epidemije EU se suočila sa kašnjenjem isporuka lekova zbog poremećaja u snabdevanju iz Kine i indijske zabrane izvoza. Danas najveće smetnje u snabdevanu izazivaju same članice EU, upozorili su iz farmaceutske industrije.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.