Boljević: VSS zaustavlja EU integracije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2010, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boljević: VSS zaustavlja EU integracije

BEOGRAD -

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je danas da Vrhovni savet sudstva (VSS) svojim neadekvatnim odlukama tokom i posle reizbora sudija drži sve građane kao taoce, jer su zbog tog procesa zaustavljene evropske integracije Srbije.

Boljevićeva je na konferenciji za novinare u sedištu tog društva kazala da se u novom izveštaju Komesara EU za proširenje Stefana Filea navodi da je potrebna potpuna revizija reizbora sudstva i da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se taj proces direktno reflektovati na izveštaj o napretku evropskih integracija.

Trećina reizabranih sudija bez iskustva

Ona je navela da dosadašnje odluke VSS donete po žalbama nereizabranih sudija treba da bude ukinute i pozvala taj savet da ne drži sve građane za taoce svojim postupcima, jer je potrebno ponoviti reizbore za kandidate koji nisu ponovo izabrani na sudijske funkcije.

File: EU za reviziju reizbora sudija

U odgovoru Evropskom parlamentu, na pitanje postavljeno o reizboru sudija i tužilaca u Srbiji, koji je dostavio komesar za proširenje Štefan File, navodi se da će Komisija pažljivo nadzirati razvoj događaja, kao i da će se taj nadzor odraziti na moguću ocenu srpske kandidature za pristupanje Evropskoj uniji (EU).

Zaključci ekspertske misije iz zemalja članica EU, koja je boravila u februaru u Beogradu, potvrđuju da je postupak reizbora pokazao značajne nedostatke u pogledu sastava i nezavisnosti Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, primene objektivnih kriterijuma, kao i transparentnosti i pouzdanosti celokupnog procesa, navodi u odgovoru File.

"Prilikom reizbora sudija kao da je postupala istočnjačka despotija, a ne Srbija i ako se to ne popravi nećemo ući u Evropu", ocenila je predsednica tog društva.

Prema rečima Boljevićeve, skoro trećina sadašnjih sudija u Srbiji ranije nije imala nikakve veze sa sudskim sistemom i VSS uopšte nije poštovao rang liste kandidata za reizbor, niti je dobro definisao kriterijume i merila za ocene i poređenje rada kandidata.

"Na predlog VSS-a od 880 sudija izabranih na prvi trogodišnji mandat, 281 njih je u sudovima redovne nadležnosti, a 96 tih sudija ne dolazi iz sudstva", navela je ona.

Boljevićeva je kazala i da u reizboru sudija uopšte nisu poštovane rang liste kandidata, kao i da su u velikom broju sudova isključujući Beograd izabrane sudije koje uopšte nisu bile na listama kandidata.

Međutim, prema njenim rečima, Prvi osnovni sud u Beogradu, koji ima 192 sudijska mesta sa rang listi od 246 mesta, od 25 izabranih, samo je jedan izabrani sudija bio među prvih 25 kandidata, a u Drugom osnovnom sudu u Beogradu od 28 izabranih, sa liste od 194 kandidata, samo četvoro je bilo među prvih 28, ali niko među prva četiri kandidata.

Koji su kriterijumi za ocenu i poređenje rada?

Predsednica Društva Sudija Srbije, takođe, smatra da Visoki savet sudstva nije dobro definisao kriterijume i merila za ocenu i poređenje rada kandidata za sudijske funkcije.

Prema njenim rečima, Savet nije dobro predvideo ni rešenje za situaciju u kojoj veći broj sudija zadovoljava sve kriterijume i merila za reizbor, a ne može biti reizabran pošto nema dovoljno sudijskih mesta.

Ustavnom sudu Srbije je do kraja februara stiglo 827 ustavnih žalbi i 33 žalbe ranijih sudija i zamenika javnih tužilaca koji nisu ponovo izabrani na opštem izboru decembra 2009. godine, a jedan broj ustavnih žalbi podneli su i oni koji su prvi put konkurisali na ove dužnosti.

Zrenjaninski sudija van rang liste

Boljevićeva je navela i da je u Zrenjaninu postojala rang lista sa 26 kandidata, a da je izabran jedan sudija koji uopšte nije bio na listi.

"Deo novoizabranih sudija nije ni bio rangiran i osim dva osnovna suda u Beogradu, nema osnovnog suda u Srbiji u kom nije izabran po neki ili sve sudije van rang listi", precizirala je ona.

U Kruševcu je naprimer, kako je kazala, izabrano šest sudija za prvi trogodišnji mandat i svi su bili van rang liste.

Boljevićeva je istakla da dva sastanka sa predstavnicima Ministarstva pravde nisu dovela do pomaka u rešavanju problema ponovnog reizbora sudija.

Predstavnik Društva sudija Srbije Konstantin Mitić Brankić, koji je prošao reizbor, na današnjoj konferenciji je istakao da se sudijama mora garantovati stalnost funkcija, jer je to osnov sudijske nezavisnosti.

"Mora postojati stalnost sudijske funkcije, sem naravno u slučajevima u kojima postoji osnov za razrešenje zbog postupaka u radu.

Venecijanska komisija i sva relevantna međunarodna udruženja ukazuju na važnost stalnosti sudijske funkcije i ne možemo se sa time igrati. Svi smo mi drhtali prilikom reizbora, a to se ne sme dešavati", kazao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.