Boljevićeva: V S S zaustavlja evropske integracije Srbije

Izvor: S media, 10.Jun.2010, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boljevićeva: V S S zaustavlja evropske integracije Srbije

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da Vrhovni savet sudstva svojim neadekvatnim odlukama tokom i posle reizbora sudija drži sve gradjane kao taoce, jer su zbog tog procesa zaustavljene evropske integracije Srbije.

Boljevićeva je na konferenciji za novinare u sedištu tog društva kazala da se u novom izveštaju Komesara EU za proširenje Stefana Filea navodi da je potrebna potpuna revizija rezibora sudstva i da će se taj proces direktno reflektovati >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na izveštaj o napretku evropskih integracija.

Ona je navela da dosadašnje odluke V S S donete po žalbama nereizabranih sudija treba da bude ukinute i pozvala taj savet da ne drži sve gradjane za taoce svojim postupcima, jer je potrebno ponoviti reizbore za kandidate koji nisu ponovo izabrani na sudijske funkcije.

"Prilikom reizbora sudija kao da je postupala istočnjačka despotija, a ne Srbija i ako se to ne popravi nećemo ući u Evropu", ocenila je predsednica tog društva.

Prema rečima Boljevićeve, skoro trećina sadašnjih sudija u Srbiji ranije nije imala nikakve veze sa sudskim sistemom i V S S uopšte nije poštovao rang liste kandidata za reizbor, niti je dobro definisao kriterijume i merila za ocene i poredjenje rada kandidata.

"Na predlog V S S-a od 880 sudija izabranih na prvi trogodišnji mandat, 281 njih je u sudovima redovne nadležnsti, a 96 tih sudija ne dolazi iz sudstva", navela je ona.

Boljevićeva je kazala i da u reizboru sudija uopšte nisu poštovane rang liste kandidata, kao i da su u velikom broju sudova isključujući Beograd izabrane sudije koje uopšte nisu bile na listama kandidata.

Medjutim, prema njenim rečima, Prvi osnovni sud u Beogradu, koji ima 192 sudijska mesta sa rang listi od 246 mesta, od 25 izabranih, samo je jedan izabrani sudija bio medju prvih 25 kandidata, a u Drugom osnovnom sudu u Beogradu od 28 izabranih, sa liste od 194 kandidata, samo četvoro je bilo medju prvih 28, ali niko medju prva četiri kanidata.

Boljevićeva je navela i da je u Zrenjaninu postojala rang lista sa 26 kandidata, a da je izabran jedan sudija koji uopšte nije bio na listi.

"Deo novoizabranih sudija nije ni bio rangiran i osim dva osnovna suda u Beogradu, nema osnovnog suda u Srbiji u kom nije izabran po neki ili sve sudije van rang listi", precizirala je ona.

U Kruševcu je naprimer, kako je kazala, izabarno šest sudija za prvi trogodišnji mandat i svi su bili van rang liste.

Boljevićeva je istakla da dva sastanka sa predstavnicima Ministarstva pravde nisu dovela do pomaka u rešavanju problema ponovnog reizbora sudija.

Predstavnik Društva sudija Srbije Konstantin Mitić Brankić, koji je prošao reizbor, na današnjoj konferenciji je istakao da se sudijama mora garantovati stalnost funkcija, jer je to osnov sudijske nezavisnosti.

"Mora postojati stalnost sudijske funkcije, sem naravno u slučajevimau kojima postoji osnov za razrešenje zbog postupaka u radu. Venecijanska komisija i sva relevantna medjunarodna udruženja ukazuju na važnost stalnosti sudijske funkcije i ne možemo se sa time igrati. Svi smo mi drhtali prilikom reizbora, a to se ne sme

dešavati", kazao je on.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Boljević: VSS zaustavlja EU integracije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2010

BEOGRAD -..Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je danas da Vrhovni savet sudstva (VSS) svojim neadekvatnim odlukama tokom i posle reizbora sudija drži sve građane kao taoce, jer su zbog tog procesa zaustavljene evropske integracije Srbije...Boljevićeva je na konferenciji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Društvo sudija: Loši kriterijumi

Izvor: B92, 10.Jun.2010

Beograd -- Društvo sudija Srbije ocenjuje da su kriterijumi pri izboru sudija i tužilaca loše napravljeni ili loše primenjeni...Visoki savet sudstva ne samo da nije imao dobre kriterijume pri prošlogodišnjem izboru sudija i tužilaca, već ih ni takve kakvi su sud nije ni primenjivao, ocenjuje...

Nastavak na B92...

Reizbor koči put ka Uniji

Izvor: Večernje novosti, 10.Jun.2010

Visoki savet sudstva svojim neadekvatnim odlukama, tokom reizbora sudija i posle njega, drži sve građane kao taoce, jer su zbog tog procesa zaustavljene evropske integracije naše zemlje - rekla je Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.