Bliži nam Baku od Ljubljane

Izvor: S media, 26.Okt.2011, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliži nam Baku od Ljubljane

Srbija se prilikom glasanja o nestalnoj članici Saveta bezbednosti UN opredelila za Azerbejdžan, a ne za Sloveniju. Vladislav Jovanović: Ispravna odluka srpskih vlasti zbog Kosova; Predrag Simić: Slovenci su u EU, treba da nam budu važniji.

Slovenija je očekivala i želela podršku Srbije prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN za izbor nove nestalne članice Saveta bezbednosti. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbija je zbog nekih svojih strateških ciljeva, koji nama nisu poznati, podržala Azerbejdžan - ovim rečima Franc But, ambasador Slovenije u Beogradu, komentariše odluku srpskih vlasti u GS UN.

Ambasador But navodi da su slovenački investitori veoma prisutni na ovdašnjem tržištu, kao i da Ljubljana podržava Beograd na putu ka EU.

Slovenija je prijateljica Srbiji. Poznato je da imamo veoma bogatu i intenzivnu saradnju i upravo zato smo očekivali srpsku podršku u UN“, ističe Franc But, ali zaključuje da ova zbivanja neće poremetiti odnose dve zemlje.

Prolaz za Kfor, ne i za Euleks!

Tadić: Zaštititi srpsko kulturno nasleđe na Kosovu

Drevs odbio sastanak sa Srbima

GS UN je u ponedeljak izabrala Azerbejdžan za nestalnu članicu Saveta bezbednosti, i to tek u 17. krugu glasanja, pošto je Slovenija povukla kandidaturu. Na kraju, Azerbejdžan je dobio 155 glasova, Slovenija 13, a Mađarska jedan, dok su 24 države bile uzdržane. Predstavnik Srbije glasao je za Azerbejdžan.

U azerbejdžanskoj ambasadi kažu za Danas da je izbor za nestalnu članicu SB UN velika pobeda njihovog naroda, kao i da je posebno važno što se taj „istorijski događaj“ poklopio sa proslavom 20. godišnjice obnove državne nezavisnosti.

„Azerbejdžan se uspešno razvija u svim oblastima. U protekle dve decenije uspeli smo da dokažemo da smo pouzdan partner, prijateljska zemlja, a broj prijatelja predstavlja trijumf naše politike. To pokazuje i 155 glasova u GS UN. Izražavamo ogromnu zahvalnost Srbiji na punoj podršci koju nam je dala“, kažu u ambasadi Azerbejdžana za Danas i dodaju da su bilateralni odnosi Bakua i Beograda „u kratkom periodu uzdignuti na nivo strateškog partnerstva“.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, ocenjuje za Danas da je odluka Srbije da u UN podrži Azerbejdžan u najvećoj meri motivisana činjenicom da je ova zemlja u proteklom periodu, zahvaljujući naftnom bogatstvu, osnažila pozicije na međunarodnoj sceni.

Ipak, naglašava naš sagovornik, nije dobro ako je Beograd lobiranjem za Baku išao na štetu Ljubljani.

„Slovenija je mnogo važniji partner Srbiji od Azerbejdžana. Ne smemo izgubiti iz vida činjenicu da su ekonomske veze dve države snažne i da su srpske kompanije sve prisutnije na slovenačkom tržištu, te da se Ljubljana zalagala da dobijemo beli šengen i da lobira za članstvo Srbije u EU“, naglašava Predrag Simić.

Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova SRJ, ističe za Danas da je odluka da se podrži Azerbejdžan bila ispravna, „jer ova zemlja ne vrši nikakav pritisak na Srbiju po pitanju Kosova, već poštuje naš suverenitet i teritorijalni integritet“. Kako dodaje, Srbija je u situaciji da se priklanja onima koji ne priznaju nezavisnost Kosova.

Savet bezbednosti ima ukupno 15 članica, pet stalnih i 10 nestalnih, koje imaju dvogodišnji mandat. Stalne članice Saveta bezbednosti su SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija, a „rotirajuće“ su trenutno Indija, Južna Afrika, Kolumbija, Nemačka, Portugal, BiH, Brazil, Gabon, Liban i Nigerija.

(Danas)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.