Bilt za dve vrste razgovora o Kosovu

Izvor: Blic, 26.Nov.2011, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt za dve vrste razgovora o Kosovu

Ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt predložio je da se uporedo sa razgovorima o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije organizuju i razgovori EU - Kosovo kako bi se došlo do rešenja za sever.

Kako piše portal www.koha.net, Bilt u pismu visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Eešton i komesaru za proširenje Štefanu Fileu ističe da je sever sada odvojen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od ostalog dela Kosova više nego ikada i da se zbog toga EU nalazi pred dva izazova - da insistira na odbijanju podele Kosova ali i da nađe primenjivo rešenje za sever zemlje.

U pismu čiju je kopiju preko diplomatskih izvora obezbedila Koha ditore Bilt traži da se dijalog u Briselu modifikuje kako bi se pitanje severa Kosova razmatralo šire od usko tehničkih pitanja.

Bez sumnje jedan put napred postoji u dijalogu oko severa Kosova između Prištine i Beograda i verujem da je došlo vreme da se krene van usko definisanih tehničkih pitanja, navodi se u pismu Bilta koje je adresirano na Eštonovu 17. novembra.

Bilt istovremeno traži da nezavisno od dijaloga u Briselu Evropska komisija inicira još jedan dijalog sa Kosovom kako bi se razmotrila pitanja severa, zarad, kako kaže "boljeg i šireg pružanje ruke prema srpskoj zajednici na Kosovu".

Bilt u pismu nije pojasnio šta bi to konkretno značilo.

Povezane vesti: Jovanović pozvao Tadića da građanima kaže istinu o Kosovu Jeremić: Uspešna transformacija hitnija od toga kada ćemo u EU Makarija: Monaštvo na KiM nije uznemireno ni uplašeno Tadić: Srbija će se boriti da dobije status kandidata Uz kolo zaigrali i poslanici EU
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.