Bilt: Novi pregovori samo za sever

Izvor: B92, 26.Nov.2011, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt: Novi pregovori samo za sever

Priština -- Švedski ministar spoljnih Karl Bilt predložio je da EU pokrene nove pregovore, pored onih koji su već u toku, čija tema bi bio sever Kosova.

U pismu koje je Bilt poslao visokoj predstavnici EU za spoljnu politku i bezbednost Ketrin Ešton i komesaru za proširenje Štefanu Fileu piše da je sever Kosova danas podeljeniji nego ikad i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je zbog toga EU pred dvostrukim izazovom - da insistira na tome da ne dođe do podele Kosova, ali i da bude realna u traženju rešenja za sever pokrajine.

U pismu, u koje je novinar lista "Koha ditore" imao uvid, Bilt navodi da je "potreban bolji pristup prema srpskoj zajednici na Kosovu".

Šef švedske diplomatije zahteva modifikaciju dijaloga u Briselu kako bi se pregovaralo o severu Kosova "izvan suženih etničkih pitanja”.

"Napredak sigurno stoji u daljem dijalogu o severu između Prištine i Beograda i ja verujem da je došlo vreme da se pokrenemo i da odemo malo dalje od tesno definisanih tehničkih pitanja”, navodi se u pismu Bilta, koje je napisano 17. novembra.

Istovremeno, Bilt zahteva da nezavisno od dijaloga u Briselu, Evropska komisija inicira još jedan dijalog sa Kosovom na temu severa pokrajine, jer je potrebno više pažnje posvetiti srpskoj zajednici na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.