Biće gore nego tokom SVETSKE KRIZE? Centralna banka Engleske upozorava na MRAČNI scenario: Puca po građanima

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2018, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće gore nego tokom SVETSKE KRIZE? Centralna banka Engleske upozorava na MRAČNI scenario: Puca po građanima

Britanska ekonomija će pretrpeti još veću štetu nego tokom globalne finansijske krize pre deset godina, u slučaju izlaska iz Evropske unije po “najgorem scenariju” za četiri meseca, upozorila je Centralna banka Engleske (BoE)

Bruto domaći proizvod Britanije će, prema projekcijama centralne banke, pasti za čak osam procenata kroz godinu dana, ako “najgori scenario” – obeležen kašnjenjima na britanskim granicama i gubitkom poverenja finansijskih tržišta u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << britanske institucije - postane realnost.

Ukoliko bi se to dogodilo, britanska funta bi pala za čak 25 odsto, dok bi cene stambenih jedinica pale za 30 odsto.

Istovremeno, umereno “turbulentan” Bregzit, koji bi podrazumevao kretanje robe preko granica, ali i suočavanje sa tarifama i drugim barijerama bi, prema procenama, prouzrokovao pad britanske privrede od 3,0 odsto, prenosi Rojters.

“Naš posao nije da se nadamo najboljem, već da se spremimo za najgore”, izjavio je guverner BoE Mark Karni, dodajući da su britanske banke u stanju da se suoče sa najgorim posledicama Bregzita.

Dogovor koji bi očuvao bliske buduće odnose Britanije i EU bi, kako je ocenjeno, mogao dovesti do većeg privrednog rasta od projekcije BoE sa početka ovog meseca, saopštila je centralna banka.

Međutim, prema svim scenarijima banke, kamatne stope će zabeležiti rast.

Prema najgorem scenariju, kamate bi mogle sa aktuelnog nivoa od 0,75 odsto da porastu na 5,5 odsto, što je poslednji put zabeleženo 2007. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.