Biber o strategiji: Dobro je što se strukturalni problemi jasno imenuju

Izvor: RTS, 07.Feb.2018, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biber o strategiji: Dobro je što se strukturalni problemi jasno imenuju

Šef Centra za studije o jugoistočnoj Evropi Univerziteta Grac Florian Biber ocenio je pozitivnim što je EU, u svojoj novoj strategiji o proširenju, od zemalja Zapadnog Balkana zatražila da svi bilateralni konflikti moraju biti rešeni pre članstva.
Florijan Biber je u izjavi bečkom dnevniku Standard, kazao, u vezi sa insistiranjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU na vladavini prava, da je dobro što se strukturalni problemi jasno imenuju.

"Ako se na države izvrši pritisak da moraju učestvovati u evaluaciji vladavine prava i objavljivati izveštaje, onda to može da izazove snažnu dinamiku", objasnio je Biber.
Ekspert za Balkan Tobias Flesenkemper ukazuje da, ako u oblasti vladavine prava nije postalo bolje, treba se pitati da li su dosadašnji instrumenti bili ispravni.
Standard navodi da EU namerava da stanje vladavine prava detaljno analizira i upućuje "savetodavne misije" u sve države regiona.
Takođe ističe da treba da se izrade akcioni planovi kako bi se ciljevi reformi jasnije definisali i dostizanje proveravalo.
Strategija Evropske komisije nije ništa novo, jer je i proteklih godina vladavinu prava, to jest poglavlja 23 i 24 stavljala u fokus približavanja EU, ali i pored toga sprovedeno je nedovoljno reformi u ovoj oblasti, tvrdi Standard.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.