Biber: Vreme je za kraj Berlinskog procesa i bolju ulogu EU

Izvor: RTS, 10.Jul.2018, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biber: Vreme je za kraj Berlinskog procesa i bolju ulogu EU

Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber smatra da bi umesto Berlinskog procesa, koji je u rukama sve većeg broja zemalja, bolje bilo imati proces EU i Zapadnog Balkana koji bi obuhvatio sve članice Unije i poslao signal da će taj region uskoro biti u tom bloku.
"Time bi se Evropskoj komisiji omogućilo da preuzme centralniju ulogu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da unese više doslednosti i doda instrument koji može rešiti pitanja za koja EU institucionalno nije tako dobro opremljena, kao što su bilateralna pitanja i poboljšanje odnosa među zemljama regiona i njihovim susedima", navodi Biber u autorskom članku za portal Juropijan Vestern Balkans.

Biber, koji je govorio na sesiji u okviru samita u Londonu o Zapadnom Balkanu, primećuje da je Berlinski proces, kada je pokrenut pre pet godina, trebalo da donese novu dinamiku regionalnoj saradnji i približi Zapadni Balkan EU.
"Mnogo se toga promenilo od prvog sastanka u Berlinu. Saradnja je značajno povećana među zemljama Zapadnog Balkana i pokrenut je izvestan broj projekata i inicijativa, a bilateralni odnosi su poboljšani, posebno između Makedonije i Bugarske, kao i Grčke, Pa ipak, berlinski proces je u posrtanju. Međutim, za to nije kriv Zapadni Balkan, već članice EU koje u njemu učestvuju", ocenjuje Biber.
Kako Biber objašnjava, mnoge članice Unije su, izgleda, bile zainteresovanije da budu domaćini ili da organizuju sastanke u okviru Berlinskog procesa "iz sopstvene sujete i interesa, nego iz istinske posvećenosti ili zainteresovanosti za ovaj regionu".
Među takve zemlje EU, Biber svrstava Francusku, Britaniju, Nemačku...
Biber ukazuje i da, baš kao što, kako smatra, Berlinski proces neke zemlje članice koriste za svoje interese, dok premalo doprinose tom procesu, politika EU prema Balkanu potkopana je kratkovidošću njenih članica.
"Negativni trendovi u delovima Zapadnog Balkana posledica su podeljene EU koja šalje protivrečne poruke i više ne nudi poštenu i realističnu perspektivu članstva", napominje Biber, zaključujući da bi, posle svega, trebalo posumnjati u korisnost nastavka Berlinskog procesa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Biber: Vreme je za kraj Berlinskog procesa i bolju ulogu EU

Izvor: Blic, 10.Jul.2018

Umesto Berlinskog procesa, koji je u rukama sve većeg broja zemalja, bolje bi bilo imati proces EU i Zapadnog Balkana koji bi obuhvatio sve članice Unije i poslao signal da će taj region uskoro biti u tom bloku, kaže Florijan Biber, profesor Univerziteta u Gracu i koordinator grupe BiEPAG.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.