BiH u junu aplicira za EU

Izvor: S media, 21.Mar.2012, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH u junu aplicira za EU

Bosna i Hercegovina planira da u roku od nekoliko meseci podnese zahtev za prijem u Evropsku uniju, ali pre toga mora da izmeni ustav i da iz njega ukloni ugrađenu etničku diskriminaciju, izjavio je danas u Briselu član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Naš cilj je da apliciramo za članstvo u Evropskoj uniji do juna", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Izetbegović u Briselu, posle sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom.

Barozo: Crna Gora blizu početka pregovora o članstvu

Nezavisna BiH: 20 godina posle

Izetbegović je izrazio nadu da će u Bosni uspeti da se dogovore o promeni ustava, kako bi ispunili zahtev evropskog Suda za ljudska prava, koji je utvrdio da se podelom vlasti između Bošnjaka, Srba i Hrvata diskriminišu pripadnici svih ostalih naroda, koji ne mogu da učestvuju u vlasti.

On je takođe naveo da je od evropskog komesara Štefana Filea dobio uveravanja da će EU pomoći izgradnju infrastrukture u BiH, kao i graničnih prelaza s Hrvatskom, koja će iduće godine postati članica EU.

Barozo: Evropska budućnost BiH u rukama političkih vođa

Predsednik EK istakao je danas u Briselu "jasnu i čvrstu" podršku evropskoj budućnosti BiH, ali je podvukao da njene politički vođe treba u tom cilju da pojačaju rad na reformama i preuzmu odgovornost.

Barozo je pozdravio niz nedavnih povoljnih razvoja događaja u BiH, uključujući usvajanje zakona o državnoj pomoći i popisu stanovništva, što su ključni potezi za napredak te zemlje u evropskoj integraciji.

On je izrazio zadovoljstvo i zbog dogovora o budžetskom zakonskom okviru, što je suštinski važno za vodjenje zdrave budžetske politike, ali podsetio da preostaje da se još dosta uradi da bi Bosna mogla da realizije svoju evropsku perspektivu, posebno kad je u pitanju usaglašavanje njenog ustava s odredbama Evropskog suda za ljudska prava, što je ključni element za stupanje na snagu Sporazuma

o stabilizaciji i pridruživanju EU-BiH.

"Očekujem napredak u primeni presude Evropskog suda za ljudska prava o unošenju takozvane odrednice Sejdić-Finci u Ustav BiH", dodao je Žoze Manuel Barozo.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.