Barozo: Crna Gora blizu pregovora

Izvor: B92, 21.Mar.2012, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: Crna Gora blizu pregovora

Brisel -- Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je u Briselu da je Crna Gora "u načelu blizu pokretanja pregovora o članstvu" s EU.

On je dodao da vlasti u Podgorici predano rade na ispunjavanju uslova koje Evropska komisija utvrdila 2010. kada je Podgorici odobrena kandidatura za članstvo.

Barozo je na zajedničkoj konferenciji za novinare s crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će ovog proleća Evropska komisija Savetu ministara i vođama EU podneti izveštaj o tome u kojoj su meri vlasti u Podgorici sprovele u delo od Unije utvrđene prioritete za otvaranje pregovora.

Barozo je izjavio da je premijeru Lukšiću uputio "ohrabrenje za nastavak napora na ključnim poljima, poput vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala".

"Na tim područjima ima puno posla da se obavi, a uspeh je u vašim rukama. Načelno je Crna Gora blizu otvaranja pristupnih pregovora i sada mora da te poslednje metre pretrči sa snažnom političkom voljom i odlučnošću", ukazao je Barozo.

Crnogorski premijer Lukšić pružio je uveravanja da će vlasti u Podgorici nastaviti da istom snagom sprovode nužne reforme i prioritete.

Lukšić je poručio da će vlada u Podgorici sa svojim timom za pregovore odgovoriti zahtevima i novom obrascu pregovora koje je Evropska komisija ustanovila za sve buduće kandidate za članstvo.

To podrazumeva da će se najpre otvoriti poglavlja 23 i 24, vezana za pravosuđe, vladavinu zakona, temeljne slobode i bitku protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Crnogorski premijer je naveo da se zato daje prvenstvo zakonima za bitku protiv korupcije i rezultatima njihove primene. "Spisak tih rezultata je veliki i posebno u pravosuđu možemo pokazati solidne rezultate u svim etapama", ukazao je Lukšić.

"Sada čekamo sudske presude, pa će se u svim fazama odslikati svi ti napori i videće se da stalno radimo na suzbijanju organizovanog kriminala", rekao je Lukšić.

On je istakao i da je u Crnoj Gori sve snažnija saglasnost oko opredeljenja za evropske integracije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Barozo: Crna Gora blizu početka pregovora o članstvu

Izvor: S media, 21.Mar.2012

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je danas u Briselu da je Crna Gora "u načelu blizu pokretanja pregovora o članstvu" s EU i da vlasti u Podgorici predano rade na ispunjavanju uslova koje Evropska komisija utvrdila 2010. kada je Podgorici odobrena kandidatura za članstvo...Barozo...

Nastavak na S media...

Barozo: Crna Gora blizu početka pregovora o članstvu s EU

Izvor: Blic, 22.Mar.2012, 00:15

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je danas u Briselu da je Crna Gora "u načelu blizu pokretanja pregovora o članstvu" s EU i da vlasti u Podgorici predano rade na ispunjavanju uslova koje Evropska komisija utvrdila 2010. kada je Podgorici odobrena kandidatura za članstvo. ..Barozo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.