Sreda, 21.03.2012.

20:38

Barozo: Crna Gora blizu pregovora

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je u Briselu da je Crna Gora "u načelu blizu pokretanja pregovora o članstvu" s EU.

Izvor: Beta

Default images

On je dodao da vlasti u Podgorici predano rade na ispunjavanju uslova koje Evropska komisija utvrdila 2010. kada je Podgorici odobrena kandidatura za članstvo.

Barozo je na zajedničkoj konferenciji za novinare s crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem naglasio da će ovog proleća Evropska komisija Savetu ministara i vođama EU podneti izveštaj o tome u kojoj su meri vlasti u Podgorici sprovele u delo od Unije utvrđene prioritete za otvaranje pregovora.

Barozo je izjavio da je premijeru Lukšiću uputio "ohrabrenje za nastavak napora na ključnim poljima, poput vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala".

"Na tim područjima ima puno posla da se obavi, a uspeh je u vašim rukama. Načelno je Crna Gora blizu otvaranja pristupnih pregovora i sada mora da te poslednje metre pretrči sa snažnom političkom voljom i odlučnošću", ukazao je Barozo.

Crnogorski premijer Lukšić pružio je uveravanja da će vlasti u Podgorici nastaviti da istom snagom sprovode nužne reforme i prioritete.

Lukšić je poručio da će vlada u Podgorici sa svojim timom za pregovore odgovoriti zahtevima i novom obrascu pregovora koje je Evropska komisija ustanovila za sve buduće kandidate za članstvo.

To podrazumeva da će se najpre otvoriti poglavlja 23 i 24, vezana za pravosuđe, vladavinu zakona, temeljne slobode i bitku protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Crnogorski premijer je naveo da se zato daje prvenstvo zakonima za bitku protiv korupcije i rezultatima njihove primene. "Spisak tih rezultata je veliki i posebno u pravosuđu možemo pokazati solidne rezultate u svim etapama", ukazao je Lukšić.

"Sada čekamo sudske presude, pa će se u svim fazama odslikati svi ti napori i videće se da stalno radimo na suzbijanju organizovanog kriminala", rekao je Lukšić.

On je istakao i da je u Crnoj Gori sve snažnija saglasnost oko opredeljenja za evropske integracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

14 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

22 h

Podeli: