BiH da ne zloupotrebljava Šengen

Izvor: B92, 19.Nov.2010, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH da ne zloupotrebljava Šengen

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović upozorio je bh. građane u petak, na početku javne kampanje informisanja, da ne zloupotrebljavaju odluku EU o dodjeli bezviznog režima

Izvor: RFE


Novi biometrijski pasoš BiH - Photo: FaceOffic / Wikimedia Commons

Građanima BiH od 15. decembra neće biti potrebna viza za ulazak u zemlje EU, osim Velike Britanije i Irske. Uz važeći biometrijski pasoš bh. građani mogu bez viza putovati i u Švajcarsku, Norvešku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Island. Oni sa starim pasošem mogu putovati u zemlje Šengena jedino ako imaju važeću vizu.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović upozorio je bh. građane u petak, na početku javne kampanje informisanja, da ne zloupotrebljavaju odluku EU o dodjeli bezviznog režima

Najavljujući početak javne kampanje informisanja bh. građana o viznoj liberalizaciji, Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti, podsjetio je da bezvizni režim važi isključivo za kratkročna putovanja. Bh. građani nemaju pravo trajnog boravaka ni zaposlenja u bilo kojoj zemlji Šengena.

„Građani BiH mogu ukupno provesti 180 dana u zemljama Šengena, i to po 90 dana u svakom polugodištu. Boravak građana BiH u zemljama Šengena duži od 90 dana bez vize, odnosno važeće radne i boravišne dozvole, je ilegalan i može rezultirati čak i trajnom zabranom ulaska u zemlje Šengena", naglasio je Ahmetović.

Za boravke duže od 90 dana bh. građani će se morati obratiti ambasadama zemalja EU. Ahmetović je upozorio da svaki pokušaj zloupotrebe putovanja u zemlje EU neće biti dopušten, prije svih kada je u pitanju mogućnost dobijanja azila.

„Zahtjev za azil u zemljama EU neće se uopšte razmatrati i ovakvevrste zahtjeva će predstavljati problem i za građane BiH. Još jedan apel za sve one koji u narednom periodu putuju u Evorpsku uniju – da ne zloupotrebljavaju odluku EU o dodjeli bezviznog režima za građane BiH", upozorio je ministar.

Prvi korak kampanje javnog informisanja bh. građana o viznoj liberalizaciji već je urađen – 100 hiljada informativnih letaka je dostavljeno Agenciji za identifikacione dokumente.

„Ovaj informativni materijal će biti stavljen u svaki pojedinačni biometrijski pasoš koji bude izdat u narednom periodu. Na taj način svaki građanin će već uz pasoš dobiti sve osnovne informacije o zemljama u koje može putovati bez vize", pojasnio je Ahmetović.

Agenciji za identifikacione dokumente dostavljeni su i informativni posteri, koji će biti postavljeni na svim mjestima gdje se izdaju pasoši.

Od 22. novemra bh. građani će osnovne informacije dobijati putem RTV poruka, a od 29. novembra biće predstavljene u dnevnim novinama.

Sve informacije tokom ove kampanje građani će moći naći i na web stranicima Ministarstva sigurnosti, Delegacije EU u BiH, kao i na web stranicima ambasada zemalja Evropske unije u BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.