Bez reagovanja EU na Raminu izjavu

Izvor: B92, 07.Apr.2015, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez reagovanja EU na Raminu izjavu

Evropska komisija do večeras nije reagovala, iako je agencija Beta zatražila komentar izjave albanskog premijera o ujedinjenju Albanije i Kosova.

Podsećamo, premijer Albanije Edi Rama je upozorio Evropsku uniju da će Albanija i Kosovo "biti prinuđene da se ujedine" ako EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju i ukidanje viza Prištini.

Srpski premijer Aleksandar Vučić u reagovanju na Raminu izjavu poručio je da se "Kosovo i Albanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nikada neće ujediniti" i zatražio od albanskih vođa "da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu".

Rama je krajem marta, prilikom potpisivanja međuvladinih sporazuma Albanije i Kosova u Tirani, već izjavio da je to put za "nacionalno ujedinjenje preko Evropske unije".

Agenciji Beta su zvaničnici u Evropskoj komisiji preneli da je evropski komesar Johanes Han, koji je dan kasnije došao u Tiranu, od Rame zatražio "razjašnjenje o okolnostima davanja takve izjave".

Rama je tad, kako su naveli izvori u Briselu, "pružio uveravanja komesaru Hanu da je jedino imao na umu tesnu saradnju Albanije i Kosova u sklopu zajedničkog cilja da se približe Evropskoj uniji".

Albanski premijer Rama je danas, u intervjuu datom zajedno sa ministrom spoljnih poslova Kosova Hašimom Tačijem prištinskoj televizij Klan Kosova, takođe rekao da se "dve zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji".

Tači je rekao da Ramine reči nisu pretnja Evropskoj uniji, već da je reč o realnosti koja se može ostvariti u budućnosti i koja može biti rezultat izolacije Kosova iz EU, a izneo je i tvrdnju da je Kosovo već ispunilo sve obaveze za ukidanje EU viza.

Srpski premijer Aleksandar Vučić poručio da se "Kosovo i Albanija, o čemu je govorio Rama, na klasičan način, nikada neće ujediniti", naglasivši da albanske vođe "treba da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu".

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je predočio da izjave albanskog premijera Rame predstavljaju napad na mir i naglasio da to predstavlja pretnju koja spada u nadležnosti EU i UN i da zbog toga Srbija očekuje da se ključne međunarodne organizacije oglase i iznesu sud o takvim izjavama koje predstavljaju huškanje na nove podele.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.