Berlin stopirao dogovoreni posao sa Rusijom

Izvor: Akter, 04.Avg.2014, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin stopirao dogovoreni posao sa Rusijom

Vlada u Berlinu je, u okviru sankcija Evropske unije Moskvi, definitivno stopirala jedan poslovni ugovor nemačke firme "Rajnmetal" o gradnji centra za obuku u Rusiji, potvrdilo je danas nemačko Ministarstvo privrede pisanje štampe

Jedna portparolka ovog Ministarstva rekla je da je povučena dozvola, koji je savezna vlada u prošlom sazivu dala za gradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << centra za obuku u Rusiji i time potvrdila izveštaj "Zidojče cajtunga" o stopiranju posla sa Rusijom.

Štampa piše da je vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel još u martu privremeni obustavio ovaj posao, kao reakciju na krimsku krizu.

Kada je reč o firmi "Rajnmetal", štampa piše da je vlada u Belrinu pokušala da sa tim koncernom iz Diseldorfa postigne konsenzus, ali da su ti napori propali.

"Rajnmetal" je trebalo da još u ovoj godini u gradu Mulino završi jedan moderni centar za obuku i preda ga ruskoj vojci.

U takvim centrima za obuku može godišnje oko 30 000 vojnika da vežba, a vrednost stopiranog projekta bila je oko 100 miliobna evra.

Nemački tabliod "Bild" je ovog vikenda, upravo o tome pisao, postavljajući pitanje da li su "Nemci ponovo budale" i da li će, možda, sami na kraju platiti "ruski ceh".

Tabliod je, povodom stava EU, bez obzira na štetu po sopstvenu privredu, najavio oštre sankcije koje bi trebalo da pogode ruske firme, banke i predsednika države Vladimira Putina, pisao da se, naime, ispostavlja da brojne zemlje, članice EU, sprovode izuzetke za sopstvene firme, dok Nemačka to ne čini.

Zato ovaj tabliod postavlja pitanje da li će na kraju samo Nemci platiti "ruski ceh".

Činjenica je, piše "Bild", da bi samo u oblasti mašinogradnje trebalo ove godine računati sa gubitkom do 25 000 radnih mesta zbog sankcija Rusiji.

Već sada su, piše tabliod, narudžbine iz Rusije opale za oko 20 odsto. Ovaj tabliod, takođe, navodi da oko 6 200 nemačkih firmi ima svoje "kćerke firme" u Rusiji.

Druge zemlje, članice EU su, navodi se, osigurale "rupe u zidu" i tako od Nemačke napravile, kako se kaže, "EU-glupaka".

Navodeći primere, list je istakao ovaj slučaj koncerna Rajnmetal i naveo da je Francuska, međutim, uprkos dogovorenoj zabrani, izvezla Rusima dva nosača helikoptera u vrednosti 1,2 milijarde evra.

U tekstu se navode i drugi primeri Italije, ili Velike Britanije ili Austrije.

Kada je reč o nemačkom stavu prema sankcijama Moskvi, predsedavajući Odbora za istok nemačke privrede Ekard Kordes izjavio je ovih dana da nemački privrednici podržavaju sankcije EU prema Rusiji i ocenio da će to, do duše, biti bolno za nemačku privredu:.

"....Ako se cena mora platiti, onda ćemo mi nju platiti...", rekao je Kordes za privredni dnevnik "Handelslat" iz Diseldorfa i dodao da ako vlada u Berlinu i EU zbog nedovoljne kooperacije sa Rusijom žele pooštravanje sankcija "onda mi to 100 odsto podržavamo".

Kordes je naglasio da se situacija promenila posle rušenja aviona iznad istočne Ukrajine, sa 298 žrtava.

Ovo se tumači kao promena raspoloženja nemačke privrede prema Rusiji, pošto su samo nekoliko dana pre te njegove izjave, nemačke firme upozorile šefove evropskih diplomatija na štetu, koju bi eventualno nove sankcije protiv Rusije mogle da nanesu.

"U jednom privrednom ratu protiv Rusije, postojali bi samo gubitnici", rekao je predsednik Saveza nemačkih srednjiih preduzeća Mario Oven.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.