Beograd namerava da reguliše konflikt sa Prištinom isključivo diplomatskim metodama

Izvor: Vostok.rs, 27.Jul.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd namerava da reguliše konflikt sa Prištinom isključivo diplomatskim metodama

27.07.2011. - EU šalje Srbiji signale da treba da prizna nezavisnost Kosova

Zvanični Beograd danas je još jednom podvukao da nastavlja regulisanje situacije diplomatskim sredstvima. Mada je očigledno da dejstva na Kosovu dovode mirovni dijalog u veliko pitanje. I u prvom redu zbog nekažnjenosti Prištine, uverna je saradnica Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku RAN Ana Filimonova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Izgleda da su Albanci rešili da forsiraju situaciju i da Kosovu daju završni oblik nezavisne države. Pošto su oni postigli bespogovorne i neviđene ustupke od strane Srbije u toku poslednjih pregovora Beograda i Prištine, Albanci danas bukvalno gore od nestrpljenja da dobiju sve odmah. I jednoznačno albanske snage na Ksoovu i Metohiji uzimaju pravac na eskalaciju konflikta, u kojem će ih prećutno podržavati KFOR.

Već posle zauzimanja prelaza na Kosovu počelo je da se govori da je ova akcija bila izazvana neefikasnim radom mirovne misije EU Euleks. Mada je pre toga Priština insistirala na promeni plavih šlemova UN evropskim mirotvorcima. Tehnički evropljani su morali da podržavaju samo potvrđene institucije nove vlasti na Kosovu: da konsultuju, pomažu u pravnim pitanjima. U praksi predstavnici Euleksa su aktivno gušili sve nemire od strane srpskih enklava, primenjujući protiv demonstranata suzavac i gumene metke. Na to da je praktična delatnost evropskih mirotvoraca na Kosovu daleka od neutralnosti, više puta je ukazivala i Moskva. Ipak EU nije se odlučila da popravi situaciju. Uzrok je to što danas mir i stabilnost na Kosovu osiguravaju samo vojne snage druge misije – KFOR-a, pod rukovodstvom NATO-a, izjavljuje ekspert za Balkan Ana Filimonova.

Neće biti nikakvih posledica od ponašanja Kosova, od eskalacije konflikta, od pokušaja oružane agresije, koja je bila prisutna u noći između 25. i 26. juna, kao ni od drugih dejstava Kosova koje krši sve norme međunarodnog prava. Nad Prištinom se nadvija senka patrona koji prećutno odobrava sve odluke Kosova, senka SAD.

Isto kao što se prekrivaju i svi pokušaji da se pozove na odgovornost bivši lider kosovara Hašim Tači, optužen za trgovinu ljudkim organima, dodaje ekspert.

Tačijeva figura kao što je bila, tako i ostaje nepromenjena, pokazujući čitavom svetu da i dalje situaciju na Balkanu određuju SAD. I dok Tači bude nameštenik SAD, ni dlaka sa glave mu neće faliti, a svi pokušaji da se promeni situacija biće bez rezultata.

Po rečima Ane Filimonove, Priština će nastaviti i nadalje da svim sredstvima realizuje projekat podele Balkana, koji su SAD zamislile još krajem 90-ih godina prošlog veka. Aktivno im u tome pomaže EU, koja sada šalje Srbiji signale o tome da za stupanje u EU ona treba već pravno da prizna nezavisnost Kosova. De-fakto Beograd je to već uradio, počekom jula, faktički priznavši legitimnost pasoša koje izdaje Priština. Ali izgleda da je Kosovu to bilo malo. I upravo odve se krije najvažnija opasnost, pošto teško da danas američki eksperti u potpunosti spoznaju svu ozbiljnost mogućih posledica sveopšte dopuštenosti za Kosovo po mir i stabilnost u Evropi.

Izvor: Golos Rossii, foto: © SXC.hu

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.