Izvor: RTS, 14.Avg.2020, 20:34

Belorusija – oslobođeno 2.000 demonstranata, EU najavljuje sankcije

Protesti u Belorusiji ušli su u šesti dan. Demonstrantima su se na ulicama Minska i drugih gradova pridružili radnici više fabrika. Vlada u Minsku oslobodila je iz pritvora više od dve hiljade demonstranata. Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da će EU unija uvesti nove sankcije beloruskim zvaničnicima.
Beloruske vlasti oslobodile su najmanje 2.000 demonstranata privedenih prethodnih dana na protestima protiv rezultata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izbora na kojima je pobedio predsednik Aleksandar Lukašenko. Ipak, više hiljada građana i danas je izašlo na ulice prestonice Minska.

Demonstrantima su se danas pridružili i radnici u fabrikama koji su prošetali gradom uzvikujući "Odlazi!" i tražeći ostavku Lukašenka, koji je na vlasti 26 godina.
AP prenosi da se na Trgu nezavisnosti okupilo više od 20.000 ljudi.
Obližnje sedište vlade čuva desetak vojnika, a pripadnici interventnih jedinica u centru Minska spustili su svoje štitove u znak solidarnosti sa demonstrantima tokom protesta.
Lukašenko pozvao građane na smirivanje situacijePosle višednevnih protesta, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko danas je pozvao građane na smirivanje situacije u zemlji i da prestanu s protestima koji su izbili posle nedeljnih izbora na kojima je osvojio šesti mandate, a za koje opozicija tvrdi da su pokradeni, javlja Tas.
Protivkandidatkinja Aleksandra Lukašenka na nedavno održanim izborima, Svetlana Tihanovska poziva na dijalog i ponovno brojanje glasova.

Oslobađanje 2.000 od oko 7.000 privedenih ocenjuje se kao pokušaj smirivanja nezadovoljstva građana, a ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će i ostali demonstranti biti oslobođeni.
Neki oslobođeni demonstranti tvrde da ih je policija brutalno tukla i maltretirala u pritvoru.
Mas najavio sankcije EU za beloruske zvaničnikeNemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je danas da će Evropska unija uvesti nove sankcije beloruskim zvaničnicima odgovornim za razbijanje protesta, javlja Rojters.
Agencija je ranije danas, uoči hitnog vanrednog sastanka EU javila da se najmanje devet zemalja članica izjasnilo za sankcije Belorusiji, napominjući da je potrebno da takva odluka bude doneta jednoglasno.
Evropski diplomata rekao je da je skup odlučio da naloži svojoj jedinici za spoljnu politiku da pripremi spisak pojedinaca koji će biti stavljeni na crnu listu, što je bio prvi korak ka novim sankcijama.
Mas je novinarima rekao da je ono što se desilo u Belorusiji u poslednjih nekoliko dana potpuno neprihvatljivo i zahteva jasnu reakciju EU. "Cilj nam je da se određene osobe koje su poznate i učestvovale u zločinima protiv mirnih demonstranata, stave pod režim sankcija EU", poručio je Mas.
Najveći protivnik sankcija je MađarskaPoljska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija i Danska zatražile su u zajedničkom pismu da se uvedu "restriktivne mere protiv beloruskih zvaničnika" odgovornih za izborne rezultate prema kojima je predsednik Lukašenko osvojio 80 odsto glasova i za prebijanja i hapšenja učesnika građanskih protesta.
Nemačka, Austrija i Švedska već su zatražile da se odmah uvedu sankcije, što čini ukupno devet zemalja članica EU koje zahtevaju restrikcije protiv režima predsednika Lukašenka.
Rojters saznaje u diplomatskim krugovima u Briselu da je najveći protivnik sankcijama Mađarska, koja je već zahtevala da se Belorusiji ukinu ranije sankcije.
Ipak, diplomate su rekle da će Budimpešta verovatno pristati na uži spisak ljudi kojima će biti zabranjeno da putuju u EU i izgube bilo kakvu imovinu koju poseduju u Uniji do kraja meseca, što agencija ocenjuje kao "brzo po standardima EU".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"ČULI SMO ŽENE KAKO VRIŠTE" U zatvorima skidani do gole kože, tučeni i mučeni: Lukašenkove SUROVE METODE protiv demonstranata (VIDEO)

Izvor: Blic, 14.Avg.2020

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, krvavo se obračunava sa demonstrantima koji su ustali protiv njega nakon sumnjivih predsedničkih izbora na kojima je osvojio i šesti uzastopni mandat.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.