Bečejski gimnazijalci u naučnom projektu Evropske unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2020, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečejski gimnazijalci u naučnom projektu Evropske unije

Dvadeset četvoro đaka Gimnazije Bečej od prvog do trećeg razreda, raspoređenih u ekipe od po šestoro, ove i naredne godine boraviće u Španiji, Poljskoj, Turskoj i Finskoj u sklopu dvogodišnjeg "Erazmus plus" projekta međunarodne razmene "Voda - obilazak resursa planete Zemlje" koji je finansijski podržala Evropska unija sa 27.000 evra.

Bečejska Gimnazija jedna od prvih škola u Srbiji u kojoj se realizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovaj program čiji je cilj da proširi znanja đaka o zaštiti životne sredine, o klimatskim promenama i o društveno odgovornom ponašanju prema okolini.

"Osim sticanja novih poznanstva, radujem se što ću raditi na ekološkom projektu koji se bavi vodom. U okviru tog projekta, mi smo istraživali temu mini hidroelektrana na Staroj planini i otkrili mnogo različitih stvari koje do sada nismo znali. Utvrdili smo da postoji dosta prednosti i mana tih mini hidroelektrana i sve smo ih uključili u našu prezentaciju koju ćemo prikazati našim drugarima iz četiri inostrane države", objasnila je učenica Gimnazije Bečej Mirjana Kolundžija.

Bečejski gimnazijalci će u maju nedelju dana boraviti u Finskoj, u oktobru u Poljskoj, a sledeće godine u Turskoj i Španiji. Početkom februara ugostiće đake te četiri države sa kojima će zajednički istraživati vodene resurse naše okoline.

"Unutar vode kao teme, naša centralna tema karakteristična za Bečej. Bavićemo se žutom, arteškom vodom. Planiramo da sa našim gostima posetimo Palićko jezero i Novi Sad, a u okviru konkretnih projektnih aktivnosti analiziraćemo dva uzorka – jedan iz arteških bunara u Bečeju, a drugi iz bečejskog vodovoda", pojasnio je profesor u Gimnaziji Atila Galfi, ujedno koordinator projekta.

Gimnazija Bečej osam godina unazad učestvuje u projektima međunarodnih učeničkih razmena, a kako je Srbija prvi put ove godine dobila pravo da kao partnerska zemlja učestvuje u projektima Evropske unije i koristi njene fondove, ova srednja škola odlučila je da proširi svoje i vidike svojih učenika.

"Međunarodne razmene su nešto čime se zaista ponosimo. One opisuju slogan naše ustanove - "škola nisu samo zidovi, škola je ceo svet". Mislimo da učionica daje određena znanja, ali su iskustva koja naši učenici steknu kada izađu iz ove škole, ako ne vrednija onda makar jednako vredna kao i znanja stečena iz udžbenika", ponosno ističe direktor bečejske gimnazije Miodrag Basarić.

Iako će jubilarnih 95 godina postojanja Gimnazija Bečej zvanično proslaviti 27. oktobra, škola će tokom čitave godine organizovati brojne aktivnosti i manifestacije u čast velikog jubileja. Prva takva je Svetosavska akademija u petak 24. januara čiji je ovogodišnji domaćin upravo bečejska gimnazija. Program će biti održan u Gradskom pozorištu Bečej sa počekom u 17.30. Nakon ove svečanosti, u Gimnaziji Bečej biće prikazana izložba fotografija koja će ilustrovati 95 godina postojanja ove škole.

Zorana Bogdanović
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.