Beč u znaku regiona - zajednički projekti, ali i problemi

Izvor: Studio B, 27.Avg.2015, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč u znaku regiona - zajednički projekti, ali i problemi

Beč je danas u znaku zapadnog Balkana, a na najvažnijem političkom događaju za region u ovoj godini, dogovoreno je da EU izdvoji 600 miliona evra za regionalne infrastrukturne projekte, zatražena je značajnija pomoć u rešavanju probelma izbeglica...

Konastatovano je da je neophodno što pre otvoriti prva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

Samit, koji okuplja lidere regiona >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i EU, otvorio je austrijski kancelar Verner Fajman, koji je istakao je da Austrija sa zemljama zapadnog Balkana ima veoma bliske ekonomske i društvene veze koje su, kako je ocenio, veoma dobre i koje su vremenom napredovale.

"Poverenje je ključni činilac u ovoj bliskoj saradnji. Moramo da učinimo šta možemo kako bismo izgradili stabilne i pouzdane ekonomske uslove i društvene odnose", rekao je Fajman i zahvalio svima koji su inicirali današnji samit i onima koji, kako je rekao, ovim teškim vremenima insistiraju na ideji da je region jedinstven.

 

Za region od EU 600 miliona za razne projekte

Samit u Beču dao je i prve rezultate - austrijski vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlene najavio da će EU države Zapadnog Balkana podržati sa 600 miliona evra za energetske, saobraćajne i železničke projekte.

Miterlener je preneo novinarima da je potvrđeno 24 projekata, koji će biti realizovani narednih godina u vrednosti od oko 7,7 milijardi evra, čime treba da bude postignut rast bruto BDP-a od jedan posto godišnje u zemljama Zapadnog Balkana s ciljem da se u narednih 15 godina otvori 200.000 novih radnih mesta.

Inače, dogovoreni paket podrške predviđen je za 10 različitih perioda koji će biti pokrenuti u narednom periodu, a među kojima je autoput Niš-Priština-Drač, kao i modernizacija železničke pruge između Beograda i Sarajeva.

Današnji dan počeo je konferencijom za novinare šefova diplomatija i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, a zatim je održan sastanak u vezi sa izgradnjom autoputa Niš-Priština-Drač (Durs), kao i radni doručak ministara privrede regiona i EU.

Samit je nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel i koji ima za cilj podsticanje saradnje na Balkanu, doprinoseći time daljem razvoju, a sve u svrhu podsticanja procesa evropskog približavanja.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Počeo Samit lidera Zapadnog Balkana u Beču

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Avg.2015

Samit o zapadnom Balkanu, koji okuplja lidere regiona i Evropske unije, sa ciljem da se podstakne evropski put regiona i nađe rešenje za migrantsku krizu počeo je danas nastupom pijaniste Rudolfa Buhbindera u pratnji dva člana Bečke filharmonije...Samit je nastavak berlinskog procesa koji je prošle...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.