Basesku: Srbija što pre u EU

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2011, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basesku: Srbija što pre u EU

Rumunski predsednik Trajan Basesku poručio je danas da njegova zemlja bezrezervno podržava Srbiju na njenom putu ka EU i naglasio da u ovom trenutku ne postoji ni jedan uslov pod kojim bi Rumunija priznala nezavisnost Kosova.

''Srbija je ključ mira na Balkanu. Obični Srbi, ali i srpski političari treba da znaju da Rumunija bezrezervno podržava napredak Srbije ka EU. Smatramo da Srbija treba da postane što je pre moguće članica EU'', rekao je Basesku.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />Predsednik Srbije Boris Tadić i Basesku su, obraćajući se novinarima posle razgovora u Palati Srbija, istakli da je velika pažnja posvećena ekonomskoj saradnji dve zemlje i projektima koji mogu biti realizovani.

Kako su rekli, to se u prvom redu odnosi na projekat AGRI o transposrtu gasa iz kaspijskog regiona na evropsko tražište u koji Srbija želi da se uključi, izgradnji reverzibilne elektrane Đerdap tri i Koridoru sedam na Dunavu.

Veliki deo razgovora, kako su istakli, bio je posvećen pravu nacionalnih manjina, a u okviru toga značajna pažnja bila je posvećena i pitanju Vlaha u istočnoj Srbiji.

Rumunski predsednik je prethodno u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije januara 2008. godine. U međuvremenu, Basesku je posetio Timočku krajinu avgusta 2009. godine.

To je bila privatna poseta, za koju je sam Basesku rekao da je bila moguća zahvaljujući visokom stepenu poverenja između njega i predsednika Srbije.

Rumunija snažno podržava proces evrointegracija Srbije i nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.