Barozo i File u Beogradu (VIDEO)

Izvor: S media, 19.Maj.2011, 01:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo i File u Beogradu (VIDEO)

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i komesar za proširenje Štefan File tokom posete Beogradu razgovarali sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem. Zemljama jugoistočne Evrope mesto u Evropskoj uniji, rekao Barozo uoči posete Beogradu.

Premijer Srbije Mirko Cvetković razgovarao je sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom i komesarom za proširenje EU Štefanom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Fileom, koji borave u poseti Beogradu.

Evropska komisija pozdravlja sve što je Srbija do sada učinila na putu evropskih integracija, ali ima još puno stvari koje mora da uradi kako bi se približila članstvu u Evropskoj uniji, izjavio je danas predsednik EK Žoze Manuel Barozo.

"Ključ je u vašim rukama", rekao je Barozo na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon sastanka sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Barozo je kao glavne prioritete na koje Vlada Srbije treba da obrati pažnju u narednom periodu istakao reformu pravosudja, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, saradnju sa Hagom i ekonomske reforme.

Premijer Cvetković je rekao da je vlada dobila podršku kako za dosadašnji rad na procesu evropskih integracija tako i za korake koje tek treba da preduzme.

Cvetković je obećao da će Srbija u saradnji sa članicama EU učiniti sve da se smanji broj lažnih azilanata.

Zajedno sa Barozom i Fileom, u Beograd je stigao i Miroslav Lajčak, koji je u timu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton zadužen za Zapadni Balkan, Rusiju i istočno partnertsvo.

Bramerc poslao izveštaj o saradnji sa Hagom

Dežer: EU ne želi Srbiji scenario Kipra

Barozo dolazi da potvrdi posvećenost EU

Planirano je da zvaničnici EU razgovaraju i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović.

Barozo će otvoriti Informativni centar Evropske Unije, posle čega će učestvovati u javnoj raspravi sa građanima Srbije.

Delegacija EU u Srbiji uoči posete je saopštila da će Barozo i File vlastima u Beogradu preneti podršku evropskim integracijama i daljim reformama.

"Zemljama jugoistočne Evrope je mesto u Evropskoj uniji. Proširenje ostaje moćno sredstvo za produbljenje demokratije, vladavine prava, bezbednosti i prosperiteta u Evropi", rekao je Barozo, navodi se u saopštenju.

Barozo je istakao da vođstvo i narodi regiona određuju brzinu pristupanja EU.

Komesar File je izjavio da 2011. godina predstavlja godinu mogućnosti kada je reč o politici proširenja, što se odnosi i na Zapadni Balkan.

(RTS, Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.