Barozo: Ključ integracija u Srbiji

Izvor: RTS, 19.Maj.2011, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: Ključ integracija u Srbiji

Srbija je na pravom putu ka članstvu u EU, a ključ za rešavanje svih problema je u vašim rukama, izjavio predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo posle susreta sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Evropska unija je čvrsto rešena da Srbija što pre postane njena članica i važno je da ostane na pravom putu, izjavio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo posle sastanka sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Šef delegacije Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << unije u Srbiji Vensan Dežer ocenio je posetu predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza i komesara za proširenje EU Štefana Filea kao veoma važnu u kritičnom trenutku.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dežer je rekao da će tokom posete Baroza i Filea biti dodatnih ohrabrenja za Srbiju, ali i da će biti razmotreno šta je Srbija učinila, kao i šta bi još trebalo učiniti do oktobra, kada se očekuje podnošenje kandidature za ulazak u EU.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji rekao je da će sastanci sa predstavnicima EU biti o veoma važnim pitanjima, poput reforme pravosuđa i restitucije.

Cvetković i Barozo složili su se da je 2011. godina od suštinskog značaja za proces evrointegracija Srbije.

Prvi čovek evropske komisije, koji boravi u Beogradu sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, istovremeno je istakao da Srbija iako je na pravom putu ima još dosta posla pred sobom.

"Na pravom ste putu, ali vreme protiče, a ključ je u vašim rukama za rešavanje svih problema. Ispunjavanje kriterijuma je neophodno, potrebni su nam rezultati", rekao je Barozo u obraćanju novinarima posle sastanka sa Cvetkovićem.

Barozo je naglasio značaj sprovođenja reformi u domenu pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i drugih reformi.

"Jasno je da je saradnja sa Haškim tribunalom od suštinskog značaja" poručio je Barozo.

Cvetković je rekao da je od Baroza dobio podršku za sve ono što je Srbija do sada uradila, ali i za sve ono što treba da bude urađeno.

"Sa svoje strane preuzeli smo obavezu da započete obaveze završimo kako smo planirali, a da probleme rešavamo sa partnerima u Evropskoj uniji", poručio je Cvetković.

Otvoren Info centar EU

Barozo i Cvetković otvorili su i Informacioni centar Evropske unije u Beogradu u kojem će građani moći da saznaju sve što ih interesuje o Uniji, procesu integracija i o fondovima EU.

Osim Baroza, Cvetkovića i Filea otvaranju EU info centra u Domu omladine, prisustvovali su, šef delagacije EU Vensan Dežer i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

EU info centar je projekat Delegacije EU u Beogradu čiji je cilj informisanje javnosti o Evropskoj uniji i njenim institucijama, kao i o odnosima između EU i Srbije.

Centar će građanima Srbije približiti evropske institucije i bolje ih informisati o dešavanjima vezanim za Evropske integracije, uključujući i projekte koje Evropska unija finansira na ovim prostorima.

Zajedno sa Barozom i Fileom, u Beograd je stigao i Miroslav Lajčak, koji je u timu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton zadužen za Zapadni Balkan, Rusiju i istočno partnertsvo.

Planirano je da zvaničnici EU razgovaraju i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.