Barikade o(p)staju

Izvor: RTS, 01.Avg.2011, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barikade o(p)staju

Borislav Stefanović, Goran Bogdanović i savetnik predsednika Srbije Jovan Ratković vratili se na sever Kosova, posle razgovora sa posrednikom EU Robertom Kuperom. Srbi okupljeni na glavnoj barikadi u selu Zupče, nakon što su pripadnici Kfora uklonili tri barikade na putu ka Zubinom Potoku.

21.50 - Borislav Stefanović i Goran Bogdanović stigli na sever Kosova. Sa njima je i savetnik predsednika Srbije Jovan Ratković. Očekuje da se sutra sastanu sa komandantom Kfora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Erhardom Bilerom, javlja Beta.

19.30 - Predstavnici Vlade Srbije završili razgovore sa posrednikom EU za dijalog Robertom Kuperom. Nepoznati detalji. 

15.46 - Euleks je, u principu, protiv ilegalnih ulazaka zvaničnika Srbije na teritoriju Kosova, rekao portparol misije EU Nikolas Hoton. Euleks, kaže Hoton, još nema stav o eventualnom hapšenju zvaničnika iz Srbije koji "ilegalno uđu na Kosovo".

15.40 - Komandant Kfora Erhard Biler neće se sastati sa predstavnicima Vlade Srbije Borislavom Stefanovićem i Goranom Bogdanovićem, jer su oni ilegalno prešli na Kosovo, saopštio je portparol Kfora.

14.18 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da će barikade koje su postavljene na putevima na severu Kosova ostati tu dok se ne reši problem administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje.

13.41 - Dva kamiona Crvenog krsta natovarena robom i namirnicama propuštena su preko prelaza Jarinje. Američki vojnici pustili su kamione posle pregleda tovara.

10.42 - Kfor uklonio najmanje tri blokade koje su Srbi postavili, javlja AP.

Međunarodne snage na Kosovu saopštile su da su uklonile tri barikade na putu između sela Zupče i Zubin Potok na severu Kosova, ka administrativnom prelazu Brnjak. Barikade su sa magistralnog puta od Kosovske Mitrovice do Zubinog Potoka uklonjene u ranim jutarnjim satima, po naređenju komandanta Kfora.

Savet za bezbednost Kosova ocenio je danas da su aktivnosti koje je Vlada Kosova preduzela povodom dešavanja na severu legitimne i u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima.

Na sednici kojom je predsedavao kosovski premijer Hašim Tači, Savet je analizirao situaciju nakon uvođenja zabrane uvoza robe iz Srbije i pokušaja preuzimanja prelaza Jarinje i Brnjak.

Savet zahteva od svih bezednosnih agencija da korodiniraju aktivnosti kako bi se obezbedilo puno ostvarivanje reda i zakona na celoj teritoriji Kosova.

Zahteva se koordinacija aktivnosti sa međunarodnim mehanizmima na Kosovu, koji imaju ovlašćenja u oblasti vladavine prava.

Savet zahteva da agencije zadrže najveći stepen pripravnosti i svim sredstvima intervenišu ako bude doveden u pitanje "državni suverenitet i unutrašnje državno ustrojstvo Republike Kosovo".

Zahteva se da agencije i institucije Kosova koordiniraju kako bi se pomoglo građanima severa Kosova, pre svega na obezbeđivanju hrane i lekova, radi predupređenja humanitarne krize.

"Operacija je izvedena brzo i uspešno i bez otpora", saopštio je Kfor i pozvao "sve mirne građane" u Zubinom Potoku da odustanu od poslednje dve barikade na putevima koje ometaju saobraćaj u gradu.

Incidenata nije bilo. Situacija je napeta, ali za sada mirna.

Srbi su nakon toga u velikom broju počeli da se okupljaju u selu Zupče na glavnoj barikadi i poručuju da se neće razići i da će čekati ishod razgovora srpskih pregovarača sa predstavnicima Kfora. Sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su na blokadi moleban za spas srpskog naroda.

Posle tročasovnog sastanka predstavnika Srba sa severa Kosova i predstavnika Vlade Srbije, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da će barikade koje su postavljene na putevima na severu Kosova, ostati tu dok se ne reši problem adminsitrastivnih prelaza Brnjak i Jarinje.

Bogdanović je apelovao na uzdržanost i mir. "Problem prelaza na severu Kosova moramo rešti dijalogom, nikako preduzimanjem sile. Apelujem na sve da se uzdrže od jednostranih poteza i da pruže šansu dijalogu", rekao je Bogdanović.

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović i ministar Goran Bogdanović razgovarali su u Raškoj sa posrednikom EU u dijalogu sa Prištinom Robertom Kuperom, ali detalji tih razgovora nisu poznati.

Komandant Kfora Erhard Biler rekao je da se neće sastati sa delegacijom Vlade Srbije pošto su, kako kaže Biler, ilegalno prešli na Kosovo.

Administrativni prelazi Brnjak i Jarinje od sinoć su delimično otvoreni za saobraćaj. Vojnici Kfora propuštaju putnička vozila i autobuse, ali ne i kamione sa robom iz Srbije.

Vojnici Kfora sinoć nisu dozvolili predstavnicima Vlade Srbije, Borislavu Stefanoviću i Goranu Bogdanoviću, da uđu u pokrajinu, ali su njih dvojica u nedelju kasno uveče ušli alternativnim pravcima.

Reagujući na dolazak srpskih zvaničnika na Kosmet, ministar policije kosovskoj vladi Bajram Redžepi izjavio je da Stefanović i Bogdanović borave ilegalno u pokrajini i da je zato moguće njihovo hapšenje i "proterivanje u Srbiju".

Bogdanović i Stefanović ocenili su da je otvaranje punktova Jarinje i Brnjak na severu Kosova prvi korak u postizanju trajnijeg dogovora, koji bi omogućio uklanjanje barikada na putevima.

Administrativni prelaz Brnjak kod Zubinog Potoka, koji je potpuno zatvoren u petak po podne, otvoren je u nedelju oko 18.30, nakon što je taj punkt na putu Kosovska Mitrovica - Ribarići posetio komandant Kfora Erhard Biler.

Kontrolu saobraćaja sprovode pripadnici francuskog i marokanskog Kfora, kao i pogranični i lokalni policajci Kosovske policijske službe. Na samom prelazu, pojačano je prisustvo vojnika Kfora.

Administrativni prelaz Jarinje, koji je 27. jula zapalila grupa maskiranih mladića, otvoren je za putnički saobraćaj u nedelju oko 21.30.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.