Banke u Srbiji deru - keš jedino rešenje

Izvor: B92, 29.Avg.2017, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke u Srbiji deru - keš jedino rešenje

Beograd -- Naknade od dva do četiri odsto, koje banke uzimaju po svakom računu plaćenom karticom, trgovce koštaju deset puta više nego one u Evropskoj uniji.

Za svaki račun koji kupac plati karticom u Srbiji, banka od trgovca naplati proviziju od dva do četiri odsto samo na ime ostvarenog platnog prometa - zato što je kartica provučena kroz POS terminal.

Ove provizije naplaćuju se na bruto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iznos, dakle i na PDV, a o kakvom je bogaćenju banaka reč dovoljno govori podatak da su ove naknade u Evropskoj uniji limitirane na 0,2 do 0,3 odsto po transakciji, piše Politika.

Dakle, deset puta manje nego kod nas. Ne čudi onda to što trgovci sve češće sugerišu kupcima da plate gotovinom ili im čak i nude popust na kasi ukoliko podignu novac sa računa i donesu keš.

Previsoke bankarske provizije razlog su zbog kojeg mali trgovci izbegavaju i da primaju kartice, jer bi im ova naknada oduzela dobar deo zarade.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.