Banke od 15. aprila neme ili sledi zatvor

Izvor: B92, 05.Apr.2016, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke od 15. aprila "neme" ili sledi zatvor

London -- Banke u Britaniji će od ovog meseca po svemu sudeći ostati "neme" po pitanju referenduma o daljem članstvu zemlje u Evropskoj uniji.

Ukoliko prekrše ovo pravilo, rizikuju novčane, pa čak i kazne zatvora za osoblje koje prekrši pravila kampanje za referendum 23. juna.

Britanski izborni zakon definiše stroga ograničenja u pogledu političke komunikacije tokom oficijelnog perioda kampanje, koja u slučaju referenduma o tome da li Ujedinjeno Kraljevstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da ostane u EU, počinje 15. aprila, 10 nedelja pre glasanja, piše agencija Rojters.

Zakon zabranjuje svim kompanijama da tokom kampanje, kojom utiču na opredeljenje glasača, potroše više od 10.000 funti (oko 14.000 dolara), osim ako nisu zvanično registrovane kao aktivni promoter kampanje, a u tom slučaju mogu da potroše do 700.000 funti.

Do sada se prijavilo samo 13 kompanija, a među njima nije nijedna od velikih banaka, iako mnoge kažu da bi napuštanje EU naškodilo njihovom poslovanju i deklarativno su se izjašnjavale u korist ostanka u Uniji pre zvaničnog pokretanja kampanje.

Velike investicione firme, kao što su "Goldman Saks" i "JP Morgan" dale su donacije za finansiranje kampanje "in", izvestio je Roters ranije. One sada planiraju mnogo kozervativniju strategiju, tvrde ljudi upoznati sa njihovom planovima.

"Banke u Britaniji vrlo vode računa o načinu svoje komunikacije za vreme izbora kako bi izbegle nenamerno strančarenje, a referendum zahteva više pažnje nego obično", kaže Čarls Brasted, partner u advokatskoj kompaniji Hogan Lovels i stručnjak za britansko i javno pravo EU.

"Ako niste aktivni promoter kampanje u uobičajenom smislu te reči, postoji rizik da slučajno podpadnete pod tu definiciju po osnovu onoga što radite, čak i ako ne nameravate da vodite kampanju za jednu ili drugu stranu", objašnjava Brasted za Rojters.

Asocijacija britanskih bankara (BBA), glavno tržišno telo ove industrije, uspostavila je kontakt s članovima kako bi ih obavestila o najvažnijim članovima zakona koji regulišu kako institucije treba javno da komuniciraju za vreme trajanja kampanje.

"Bilo kakvo istraživanje, okrugli stolovi, konferencije, večere, rasprave ili ankete o referendumu ili bilo kakva informacija vezana za glasanje koja se objavi na veb-stranicama kompanije, blogovima ili društvenim medijima može predstavljati kršenje izbornih pravila", navela je BBA u i-mejlu upućenom bankama, u koji je Rojters imao uvid.

"Aktivnosti koje se računaju kao vođenje kampanje su mnogobrojne", piše u mejlu BBA, datiranom s kraja februara.

Rojters je razgovarao s predstavnicima 10 vodećih banaka sa sedištem u Velikoj Britaniji, koji su naveli da su se obratili za profesionalni pravni savet u vezi s pravilima javnog komuniciranja tokom referendumske kampanje, a neki od njih su uputstvo sa savetima izdali i za svoje zaposlene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.