Balkanu potrebna odlučnija pomoć EU

Izvor: Akter, 24.Avg.2015, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanu potrebna odlučnija pomoć EU

Reforme u zemljama Zapadnog Balkana ne mogu dati rezultat bez ekonomskog rasta i zato je potrebno da EU i njene članice pokrenu i podrže investicije koje vode ka otvaranju radnih mesta, ocenio je šef predstavništva Nemačkog instituta za međunarodnu politiku i bezbednost (SWP) u Briselu, Dušan Reljić

"Konferencija Zapadnog Balkana krajem avgusta ne bi trebalo da ponudi još praznih reči, već da pokrene nove investicione programe", istakao je Reljić u tekstu na sajtu >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << SWP, dodavši da prva konferencija održana pre godinu dana u okviru takozvanog Berlinskog procesa, nije donela znatne promene.

Zemljama kandidatima treba pružiti i veći pristup tržištu rada EU kako bi se radilo na rešavanju nekontrolisane imigracije, i uključiti ih u što više područja evropske politike, poput energke, transporta, zaštite životne sredine, klime i poljoprivrede, naveo je on u analizi na sajtu SWP.

"U suprotnom će sadašnje ekonomsko i društveno nazadovanje ubrzati već vidljivo urušavanje demokratije i kolaps stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi", naveo je Reljić u tekstu koji je u celosti objavljen i na portalu EurAktiv.

Reljić je upitao kako bi se tržište rada moglo liberalizovati kada je stopa zaposlenosti tako niska, i da li država može dodatno da se "stanji", a da pritom dodatne desetine hiljada ljudi ne osudi na nezaposlenost, i dodao da političke reforme bez privrednog rasta neće imati uticaja.

On je ekonomsku situaciju na Zapadnom Balkanu okarakterisao kao katastrofalnu, tvrdnje o izgledima članstva zemalja regiona u EU kao nedovoljno kredibilne, zalaganje lidera u regionu za članstvo u EU kao deklarativno, a njihovu politiku kao veoma lošu.

"Populisti svih vrsta, od kojih neki imaju i ličnu odgovornost za podstrekavanje nacionalizma tokom ratova za otcepljivanje od Jugoslavije u periodu 1991-2001, odavno su preuzeli kontrolu. Iako se deklarativno zalažu za buduće članstvo u EU, politika koju vode ima katastrofalne posledice", napisao je on.

Na malu zaposlenost i nedovoljno ravnomernu raspodelu prihoda delimično je uticala ekonomska kriza, ali i politika koja se vodi.

"Oni beže od reformi koje bi rasteretile biznis i društvo državnog patronata i omogućile da se lideri pozivaju na političku odgovornost. Životni standard tako nastavlja da pada, političke institucije su sve lošije, politička moć se nekontrolisano koncentriše u rukama pojedinaca, etnički šovinizam brzo raste, a sloboda govora i štampe je narušena", ocenio je Reljić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.