Balaž Orban: Mađarsko predsedavanje ima za cilj obnavljanje EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2024, 19:16

Balaž Orban: Mađarsko predsedavanje ima za cilj obnavljanje EU

Mađarska želi da njeno predsedavanje Savetom Evropske unije bude period koji će služiti obnavljanju EU i njenom "pokretanju", izjavio je danas Balaž Orban, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana.

Prema njegovim rečima, mađarsko predsedavanje EU je prilika koja se mora iskoristiti da bi Evropa postala jača i da bi se nacionalni interes zemalja bolje predstavljao na nivou EU. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Orban je u intervjuu za radio Košut kazao mađarski premijer vodi konsultacije sa liderima najvažnijih država članica EU uoči početka predsedavanja 1. jula, obilazeci Rim, Pariz i Berlin kako bi tamošnje šefove država i vlada obavestio o programu predsedavanja i kako bi zatražio političku podršku.

"Te posete pokazuju da mnogi računaju na to da ce mađarsko predsedavanje postaviti novi pravac za EU", dodao je on, prenosi je MTI.

Priznao je da postoje razlike u odnosu na stav drugih evropskih lidera po nekim pitanjima, ali je rekao i da je Mađarska na izborima 9. juna dobila "jasan mandat" o buducnosti Evrope.

Balaž Orban je dodao da je program mađarskog predsedavanja pripremljen na način koji omogucava saradnju svih država članica po relevantnim pitanjima.

"Prioriteti predsedavanja imaju za cilj da ponovo ojačaju Evropu, da Evropu ponovo učine velikom, što je i slogan predsedavanja", rekao je on.

Balaž Orban je kazao da Mađarska može da računa na visoke političare u Evropi da podrže mađarsko predsedavanje, jer su svi zainteresovani za obnovu Evrope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.