BRISEL DA RAZMISLI O SVOJOJ SUDBINI: Ruski diplomata uputio upozorenje EU, naglasio jednu ključnu stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2023, 08:53

"BRISEL DA RAZMISLI O SVOJOJ SUDBINI": Ruski diplomata uputio upozorenje EU, naglasio jednu ključnu stvar

Veliku upozorenje za Zapad

Rusija je spremna da sarađuje sa EU ako Brisel konačno razmisli o sopstvenoj sudbini i samostalnoj ulozi u multipolarnom svetu, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško u intervjuu za "Izvestija", objavljenom u petak.

Gruško je istakao nedostatak nezavisnosti EU u donošenju važnih odluka.

- Ako EU konačno razmisli >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o sopstvenoj sudbini i samostalnoj ulozi u multipolarnom svetu, bićemo spremni da sarađujemo sa njom u onim oblastima gde je to potrebno i odgovara našim interesima - rekao je on.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije je primetio da se uprkos neprijateljskoj retorici i poziciji evropskih zvaničnika održavaju diplomatski odnosi sa državama članicama EU.

Prema njegovim rečima, sa određenim državama Rusija održava relativno redovne kontakte, uglavnom u oblastima industrije, zdravstva, životne sredine, nauke, obrazovanja, veterine, fitosanitarne kontrole, ribarstva, kao i nekih aspekata trgovinske i energetske saradnje.

- Jedna od neuralgičnih tačaka u dijalogu su pitanja održavanja tranzita ka i iz Kalinjingradske oblasti - dodao je Gruško.

Kada je reč o konkretnim državama članicama EU, Gruško je napomenuo da Rusija nastavlja da održava racionalne uzajamno korisne ekonomske veze sa nekima od njih.

On je objasnio da je evropski biznis zainteresovan za partnerstvo.

- Istovremeno, važno je imati na umu da je EU višeslojna celina i da antiruski postulati koje iznosi rukovodstvo evropskih institucija ne odražavaju uvek mišljenje svih zemalja članica, a posebno ne društveno-političkih krugova i građana - zaključio je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.