BORBA PROTIV ILEGALNIH MIGRACIJA: Stefanović zahvalio Mađarskoj i Austriji na podršci

Izvor: Telegraf.rs, 17.Okt.2014, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BORBA PROTIV ILEGALNIH MIGRACIJA: Stefanović zahvalio Mađarskoj i Austriji na podršci

- Od izuzetnog značaja za Srbiju jeste njeno priključenje Evropskoj uniji. Veoma cenim pomoć Mađarske i Austrije u borbi protiv ilegalnih migracija. Imajući u vidu da je Srbija prva zemlja, koja se graniči sa Evropskom unijom, povećan broj migranata može stvoriti dodatne probleme - naveo je ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zahvalio je danas Mađarskoj i Austriji na podršci koju pružaju Srbiji na putu ka Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << uniji, a na zajedničkom sastanku sa njegovim kolegama konstatovano je da tri zemlje imaju zajednički cilj i visok stepen zainteresovanosti za unapređenje policijske saradnje u borbi protiv ilegalnih migracija.

Ministar Stefanović boravi u zvaničnoj poseti Mađarskoj, gde se sastao sa ministrima unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom i Republike Austrije Johanom Mikl – Lajtnerom.

Foto: Marko Todorović

- Od izuzetnog značaja za Srbiju jeste njeno priključenje Evropskoj uniji. Veoma cenim pomoć Mađarske i Austrije, u borbi protiv ilegalnih migracija. Imajući u vidu da je Srbija prva zemlja, koja se graniči sa Evropskom unijom, povećan broj migranata može stvoriti dodatne probleme – naveo je Stefanović a prenosi u saopštenju Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Stefanović je kazao da je važno naglasiti da Mađarska, Austrija i Srbija i granične i kriminalističke policije zajednički sarađuju kako na rešavanju problema povećanog borja migranata, tako i na suzbijanju organizovanih kriminalnih grupa.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Na trilateralnom sastanku konstantovano je da tri zemlje imaju zajednički cillj ispred sebe i visok stepen zainteresovanosti za unapređenje policijske saradnje u borbi protiv ilegalnih migracija, koji bi se sproveli kroz jačanje bezbednosti granica, trilateralne akcije i formiranje zajedničkih istražnih timova – piše u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je iskoristio priliku da u bilateralnom susretu sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom razgovara o jačanju saradnje između dva MUP, posebno imajuću u vidu da dve susedne zemlje dele slične probleme koji se mogu rešiti isključivo zajedničkim i istrajnim angažovanjem.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je istakao da je odlična saradnja zasnovana na dobrosusedskim odnosima i tradicionalnom prijateljstvu, i podržao otvaranje graničnog prelaza stari Horgoš – Reske, koji će doprineti boljem i lakšem životu građana Srbije i Mađarske.

Stefanović je pohvalio rad Zajedničkog kontakt centra sa Mađarskom, kao i uspostavljanje mešovitog patroliranja koje je doprinelo jačanju bezbednosti zajedničke granice.

U cilju još uspešnije saradnje, ministar je preložio zaključivanje sporazuma u oblasti protivgradne zaštite, što je i prihvaćeno, navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug / AP

- Dogovorio sam sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske potpisivanje sporazuma u oblasti protivgradne zaštite što će omogućiti koordinirano zajedničko delovanje u zaštiti plodne zemlje naših građana – naglasio je ministar Stefanović.

Stefanović je zahvalio na solidarnosti koju Mađarska i Austrija pružaju našoj zemlji i podršci Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

- Nadam se da će ta podrška omogućiti da Srbija do 2018. godine ispuni sve kriterijume i da već 2020. godine postane punopravni član EU – zaključio je ministar Stefanović.

(Telegraf.rs / Tanjug)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.