BESMISLENE SU VAM SANKCIJE Mađari opalili blok Evropskoj uniji i zabili joj nož u leđa

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2021, 14:20

"BESMISLENE SU VAM SANKCIJE" Mađari "opalili" blok Evropskoj uniji i zabili joj nož u leđa

EU želi da "stane" uz Britaniju i SAD, ali nije uspela da dobije potrebnu saglasnost iz svih 27 zemalja članica

Mađarska je blokirala objavljivanje saopštenja Evropske unije u kojem se kritikuje novi kineski zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, tvrde dvojica diplomata.

Evropska unija, koja želi da "stane" uz Britaniju i Sjedinjene Američke Države u podržavanju ljudskih prava u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Hong Kongu, trebalo je da u ponedeljak objavi saopštenje o tom pitanju na sastanku ministara spoljnih poslova EU, ali nije uspela da dobije potrebnu saglasnost iz svih 27 zemalja članica EU.

- Argument Mađarske bio je da EU već ima previše problema sa Kinom - rekao je jedan visoki diplomata EU za Rojters.

Drugi visoki diplomata potvrdio je blokadu saopštenja i stav Mađarske.

Kina i EU uvele su uzajamne sankcije nakon optužbi Zapada na račun Kine zbog navodnog kršenja ljudskih prava u Sinđangu 22. marta.

Zvanična Budimpešta je, takođe, nerado podržala evropske sankcije prošlog meseca, nazivajući ih "besmislenim". Mađarska je bila i domaćin kineskom ministru odbrane tokom službene posete koja je usledila samo nekoliko dana nakon odluke EU o sankcijama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.