BES PAORA ŠIRI SE PO ČITAVOJ EVROPI! Nakon Nemačke i Francuske mnoge zemlje strahuju od NAJGOREG, kakva budućnost čeka poljoprivrednike? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jan.2024, 13:05

BES PAORA ŠIRI SE PO ČITAVOJ EVROPI! Nakon Nemačke i Francuske mnoge zemlje strahuju od NAJGOREG, kakva budućnost čeka poljoprivrednike? (VIDEO)

Protesti farmera širom Evrope mogao bi izazvati kobne posledice po čitav svet

Širom Evrope poljoprivrednici nedeljama protestuju zbog krize sa cenama, nezadovoljni poljoprivrednim zakonima EU, a nakon što su protesti održani ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pokrenula je strateški dijalog o budućnosti poljoprivrede.

Bes poljoprivrednika u poslednjih nekoliko nedelja doveo je do blokada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << puteva i traktorskih parada, a protesti su održani u Francuskoj, Nemačkoj, Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji, a ranije i u Holandiji.

Iako poljoprivrednici protestuju zbog nacionalnih pitanja, oni su ujedinjeni kada je reč o sve većim izazovima sa kojima se suočava poljoprivreda, uključujući ekstremne vremenske prilike, ptičji grip i porast troškova goriva.

Nezadovoljni su zbog prekomernih regulativa, uključujući na evropskom nivou, kao i priliva ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u EU od ukidanja carinskih dažbina 2022. godine.

Germany 🇩🇪

The farmers’ protest continues...

Farmers are protesting in huge numbers across Europe because they have had enough of governments undermining them - often at the altar of net zero taxes and restrictions.#NoFarmersNoFood#NoFarmsNoFoodpic.twitter.com/qghZnhGgRG

— James Melville 🚜 (@JamesMelville) January 27, 2024

U pokušaju da smiri bes poljoprivrednika, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u četvrtak je pokrenula novi format strateškog dijaloga koji okuplja poljoprivrednike, ekološke organizacije i industriju, kako bi se došlo do rešenja za probleme poljoprivrednika u Evropi.

Među glavnim pitanjima su teme poput prihoda farmera, održivost, tehnološke inovacije i konkurentnost, a deo programa je i pitanje zelene tranzicije i zabrinutost da ce ona izazvati dodatne probleme poljoprivrednicima.

Uoči izbora za Evropski parlament u junu i ankete koje pokazuju rast popularnosti krajnje desnice i nacionalista koji se intenzivno bave pitanjem poljoprivrede, poslanik u EP i potpredsednik grupacije socijalista Pedro Markes rekao je da su poljoprivrednici "veoma važno biračko telo".

Ispred Evropskog parlamenta u Briselu su 24. januara održane demonstracije poljoprivrednika, kojima je prisustvovala i Marion Marešal, nećaka Marin Le Pen, koja će predvoditi francuski desničarski pokret Rekonkista na izborima za Evropski parlament.

U Nemačkoj poljoprivrednici nedeljama protestuju zbog smanjenja subvencija za dizel, a u susednoj Austriji, gde se na jesen održavaju izbori, desničarska Slobodarska partija Austrije prošle nedelje je organizovala demonstracije poljoprivrednika.

U Francuskoj se sve veći gnev farmera izražava kao prvi veliki izazov novoimenovane vlade premijera Gabrijela Atala.

French farmers bring out flocks of sheep in the center of Draguignan, France to protest against the government.

This is excellent.

🔊 … 🚨🚨🚨 pic.twitter.com/WiWZAMd8XL

— Wall Street Silver (@WallStreetSilv) January 25, 2024

Ogorčenost su poslednjih meseci pokazali i poljoprivrednici u Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Mađarskoj i Bugarskoj, gde proizvođači osuđuju, kako navode, "nepravednu konkurenciju" koja dolazi iz Ukrajine zbog snižavanja cena njenih žitarica.

U Poljskoj su u aprilu 2023. godine protesti doveli do ostavke ministra poljoprivrede, a granični prelazi sa Ukrajinom bili su blokirani od novembra, ali je blokada privremeno obustavljena 6. januara, nakon dogovora sa poljskom vladom.

U Rumuniji su 7. januara počeli protesti poljoprivrednika i prevoznika.

Stotine traktora i kamiona blokiralo je pogranični saobraćaj, što je otežalo kamionima sa žitaricama iz Ukrajine da uđu u zemlju.

First pic: 300k people from Berlin protesting against far right extremism.

Second pic: The farmers protest ended in Romania. Russian propagandist were so pissed about it and pushed for the continuation of protests. They got authorized for a huge protests with more that 500… pic.twitter.com/yJNw9U2zbK

— PaulC (@PaulConRO) January 22, 2024

Poljoprivrednici traže nadoknadu za gubitke koje je izazvao veliki poremećaj na tržištu žitarica usled uvoza jeftinog žita iz Ukrajine, što, kako navode, nije u skladu sa standardima EU.

Bugarski ministar za poljoprivredu i hranu Kiril Vatev i bugarski premijer Nikolaj Denkov sastali su se 21. januara sa predstavnicima nacionalnog udruženja proizvođača žitarica i bugarske poljoprivredne komore kako bi razgovarali o statusu kvo i izbegli potencijalne buduće proteste, nakon što su se poljoprivrednici okupili u Sofiji u novembru prošle godine.

#Farmers block roads across Europe to protest rising costs. #FarmersProtest in Romania, Poland, Belgium, Germany, France, Italy and Schotland at the moment! Please share🙏 and make #FarmerprotestsEU trending.🚨🚜🚜🚜🚨 pic.twitter.com/LtaywIjUM9

— Roelofs ✝️ (@Roelofs59599521) January 26, 2024

Protesti bi mogli da se prošire, a predsednica Komiteta profesionalnih poljoprivrednih organizacija Evropske unije (Copa) Kristijan Lambert upozorila je da se o protestima govori i među poljoprivrednim sindikatima u Italiji i Španiji.

Sindikat slovenačkih poljoprivrednika pozvao je novog ministra poljoprivrede Mateju Čalušica da odgovori na njihove zahteve i ponudi neka rešenja, a ukoliko se to ne dogodi, upozorio je, poljoprivrednici pozivaju da idu stopama nemačkih demonstranata.

🚨Farmer protests are now spreading across Europe.

France 🇫🇷

Poland 🇵🇱

Romania 🇷🇴

Germany 🇩🇪

Lithuania 🇱🇹

Italy 🇮🇹

Belgium 🇧🇪

Scotland 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿

Netherlands 🇳🇱

Farmers express frustration with their governments and EU due to excessive bureaucracy, green regulation, low wages,… pic.twitter.com/TaYtNuBFTn

— I Meme Therefore I Am 🇺🇸 (@ImMeme0) January 25, 2024

U Viljnusu, glavnom gradu Litvanije, nekoliko hiljada farmera sa 1.300 traktora okupilo se ove nedelje na dva dana zahtevajući bolje cene, niže poreze na gorivo, pojednostavljenje propisa i zabranu tranzita ruskog žita kroz njihovu zemlju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.