Austrijski parlament ratifikovao SSP sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2010, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijski parlament ratifikovao SSP sa Srbijom

BEČ -

Austrijski parlament danas je doneo jednoglasno odluku o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom, uz pohvale srpskim vlastima za reformske napore na putu ka EU.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger je kazao da je ratifikacija SSP značajan dokument, i izrazio olakšanje što je Holandija popustila i odmrzla ovaj proces. On je podsetio da je preduzet već sledeći korak a to je da Evropska komisija razmotri zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije za dobijanje statusa kandidata.

"To je značajan korak koji je Srbija napravila, ogroman korak ka Uniji. Ne smemo popustiti u podršci Srbiji", naglasio je Špindeleger.

Špindeleger je podsetio da je zakazana međunarodna konferencija o zapadnom Balkanu u decembru u Berlinu, na kojoj treba dalje podstaći evropsku perspektivu regiona dodajući da će se Austrija dalje zalagati za to.

Za reč u skupštini se javilo ukupno devet poslanika, koji su imali samo reči hvale na račun Srbije i istakli da je Srbiji mesto u EU.

"Ovo je važan dokument, koji ima istorijski značaj, jer je ojačao proevropske stranke u Srbiji. Ratifikacijom mi podržavamo pozitivnu reformsku dinamiku. Ranije krizno žarište je na najboljem putu stabilizacije", naglasio je poslanik Narodne partije Austrije (OVP) i bivša šefica austrijske diplomatije Ursula Plasnik.

Ona je poručila da "nema sumnje da Srbija mora da ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom, i da je zato dobra odluka Srbije da u potragu uključi Interpol".

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe je rekao da je "SSP trebalo usvojiti još odavno". "Potrebno je Srbiji dati evropsku perspektivu. Srbija je važan deo Evrope i mora dobiti fer perspektivu za učlanjenje u EU. SSP je korak u pravcu EU", istakao je on.

"Srbija je uvek bila i ostala deo Evrope, koji je nažalost često ostavljen na cedilu. To se videlo i po pitanju Kosova. Kosovo je istorijski i međunarodno pravni deo Srbije, i priznavanje nezavisnosti je kršenje međunarodnog prava. O Srbima na Kosovu se niko ne brine, za razliku od kosovskih Albanaca. Potrebno je prava koja su data Albancima dati i Srbima na severu Kosova, kao i Srbima u RS", zatražio je Štrahe.

Bivši austrijski kancelar i poslanik OVP Volfgang Šisel je čestitao srpskim vlastima na onome što je učinjeno u Srbiji proteklih godina, ocenjujući da se samo evropskim približavanjem regiona može garantovati stabilnost istog.

"Zalažemo se za Srbiju iz istorijskih i ekonomskih razloga. Mi smo u Srbiji glavni investitor u toj zemlji", kazao je on, dodajući da je Srbija pored Hrvatske ključ stabilnosti na Balkanu. Šisel je naglasio da su predsednik Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović nosioci nade.

Nakon dve godine od potpisivanja, Savet ministara Evropske unije je 14. juna ove godine, odlučio da odmrzne proces ratifikacije SSP između EU i Srbije. Austrija je deseta zemlja članica EU koja je ratifikovala SSP, a za stupanje na snagu potrebno je da ga ratifikuju svih 27 članica Unije.

SSP sa Srbijom su do sada ratifikovale Španija ( 23. jun 2010.), Malta (2. jul 2010.), Bugarska (16. jul 2010.), Italija (4. avgust 2010.), Estonija (9. avgust 2010.), Slovačka (8. septembar 2010.), Slovenija (20. oktobar 2010.), Luksemburg (21. oktobar 2010.) i Mađarska (8. novembar 2010.).

Austrijski parlament danas će, kako je najavljeno, usvojiti i Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Srbijom, dokument na koji su privrednici već dugo čekali, i koji treba da olakša poslovne veze između dve zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AUSTRIJSKI PARLAMENT RATIFIKOVAO SSP SA SRBIJOM

Izvor: Kurir, 18.Nov.2010

BEČ - Austrijski parlament danas je doneo jednoglasno odluku o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom, uz pohvale srpskim vlastima za reformske napore na putu ka EU...Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger je kazao da je ratifikacija SSP značajan...

Nastavak na Kurir...

Austrija ratifikovala SSP

Izvor: B92, 18.Nov.2010

Beč -- Austrijski parlament doneo jednoglasno odluku o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, uz pohvale Beogradu za reformske napore... Ministar inostranih poslova Ausztrije Mihael Špindeleger je kazao da je ratifikacija SSP-a značajan dokument...On je naveo da je preduzet...

Nastavak na B92...

Špindeleger: Nema sumnje da je Srbija proevropski orijentisana

Izvor: Blic, 19.Nov.2010, 14:30

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger izjavio je danas da je jučerašnja jednoglasna odluka austrijskog parlamenta o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU "još jedan značajan korak u bliskoj saradnji Srbije i Austrije"..."Danas više ne postoji sumnja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.