Austrija usamljena u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2016, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija usamljena u EU

Zahtev austrijske vlade da se prekinu pristupni pregovori EU sa Turskom očigledno nema podršku drugih članica Unije.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc ponovio je zahtev zvaničnog Beča na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova EU u Bratislavi i naišao je na negativne reakcije njegovih kolega.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, inače partijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kolega Kurca, ukazao je da je većina država članica EU protiv predloga Austrije da se zaustave pristupni pregovori sa Turskom.

"Trenutno imamo važnije teme sa Turskom od pristupnih pregovora. Stvara se delimično veštačka diskusija", poručio je on podsećajući da je tradicija Austrije ostati sa svima u razgovorima, što bi trebalo da bude slučaj i u budućnosti.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, čija zemlja trenutno predsedava EU, naglasio je da je lično protiv predloga iz Beča, ukazujući da je pristupni proces najbolji instrument koji Unija ima da utiče na zemlje kandidate.

Sličnu poruku poslali su i drugi ministri inostranih poslova EU.

Tako je šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni rekao da nije dobra ideja da se prekinu pregovori sa Turskom, a luksemburški ministar Žan Aselborn upozorava da bi EU prekidom pregovora izgubila još više na uticaju na Tursku.

Mađarski ministar Peter Sijarto ocenjuje da bi bila veoma loša poruka ako bi se pristupni pregovori sada zaustavili, te dodao da ne vidi razlog za tako nešto.

On je podvukao da je bezbednost Evrope vezana za stabilnost u Turskoj.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.