Austrija će zadržati fokus na Zapadni Balkan i proširenje EU

Izvor: VOA, 28.Jun.2018, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija će zadržati fokus na Zapadni Balkan i proširenje EU

Austrija 1. jula preuzima predsedavanje Savetom EU i bilo bi veoma važno da se fokus i za vreme austrijskog predsedavanja zadrži na zemljama Zapadnog Balkana, istaknuto je u četvrtak na panelu „Od bugarskog do austrijskog predsedavanja EU“. Predsedavanje proteklih šest meseci držala je Bugarska, koja se snažno zalagala za integraciju regiona u EU. Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti objasnio je da njegova zemlja ima nameru da radi na daljem jačanju EU, i da će, i pored važnih stvari kao što je finalizacija dogovora o Bregzitu, tema širenja ostati među prioritetima. „Naš rad biće baziran na prethodnim predsedavanjima, pod motom „Evropa koja štiti“. Najvažnije je da ostane snažan fokus na region jugoistočne Evrope,” rekao je on. Luteroti je rekao da Austrija zna da nije moguće imati stabilnost u EU, ako nije susedstvo stabilno, a u tome je jugoistočna Evropa ključan region, pri čemu su, kako je dodao, dalji prioriteti bezbednost i borba protiv ilegalne migracije, kao i osiguranje konkurentnosti EU. „Zadovoljni smo i čestitamo da Srbiji na otvaranju nova dva poglavlja i naravno želimo da vidimo otvaranje daljih poglavlja i za vreme našeg predsedavanja,” rekao je Luteroti. Srbija je pre dva dana otvorila dva nova poglavlja - 33, koji se odnosi na finansijske i budžetske odredbe, i 13 o ribarstvu. Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da je predsedavanje Bugarske bio važan period fokusiranja na Zapadni Balkan, dodajući da je tokom tog predsedavanja i Evropska komisija izradila startegiju širenja i izveštaj o napretku. „Bugarsko predsedavanje bilo je od pomoći da se širenje nađe visoko na agendi EU. Sada očekujemo da Austrija nastavi rad na tome i zadrži stvoreni politički momentum. Raduje me da je Srbija napravila dalji napredak u pristupnom procesu,” rekao je on. Fabrici je ukazao da je važno što su otvorena dalja dva poglavlja i što je nastavljen dijalog Beogarda i Prištine. Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević ukazala je da Srbija, nakon ovonedeljnog otvaranja nova dva poglavlja, već radi na pripremi daljih pregovaračkih pozicija, kako bi iskoristila austrijsko predsedavanje za otvaranje daljih poglavlja u pristupnim pregovorima. Lideri 28 zemlja članica Evropske unije će, na dvodnevnom samitu koji počinje u Briselu, bez rasprave pozdraviti zaključke koje je Savet ministara usvojio o proširenju i zemljama Zapadnog Balkana. Kao što je i bilo najavljivano, zbog dugačke i komplikovane agende, šefovi država i vlada evropske Dvadesetosmorice neće ulaziti u debatu o Zapadnom Balkanu u kontekstu proširenja EU. Kad je Srbija u pitanju, zaključeno je da zemlja napreduje u okviru pristupnih pregovora i ekonomskih reformi. Zatražen je dodatni naporu u reformi vladavine prava u zemlji i usklađaivanju sa EU viznom i spoljnom politikom. Naglašeno je da će dalji napredak u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom nastaviti da određuje brzinu pristupnih pregovora Srbije sa EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

PUT SRBIJE KA EU: Teško će brže

Izvor: Večernje novosti, 29.Jun.2018, 09:03

Kako će se austrijsko predsedavanje EU odraziti na naš put. Proširenje je cilj, naruku nam ne ide stanje u Uniji POLITIKA proširenja je visoko među prioritetima Austrije koja od ponedeljka zvanično preuzima polugodišnje predsedavanje EU. To, međutim, ne znači da će Srbija,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.