Apel Izraela desnici u EU: Ne ujedinjujte se sa neonacistima

Izvor: Blic, 01.Jun.2014, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel Izraela desnici u EU: Ne ujedinjujte se sa neonacistima

Izrael je danas apelovao na desničarske partije koje jačaju u Evropi da ne sklapaju savezništva s neonacistickim, rasističckim strankama, upozorivši da neće priznavati političke blokove koje imaju veze s takvim grupama.

Nakon pobeda na izborima, održanih od 22. do 25. maja za Evropski parlament, razne nacionalističke i antiimigracione partije počele su pregovore o formiranju koalicija.

Iako to skretanje ka desnici uglavnom odražava domaće političke probleme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izazvalo je nelagodnost u jevrejskoj državi, osnovanoj posle nacističkog holokausta u Drugom svetskom ratu, a koja je jak trgovinski i diplomatski partner Evropi.

"Značajno jačanje partija koje imaju neonacistički, rasistički karakter je vrlo zabrinjavajuće", rekao je šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman nemačkom političaru Stefanu Veilu, koji je u poseti Izraelu.

"Evropske zemlje bi trebalo da ispitaju pomno trendove koje su do toga dovele, a kako bi mogle time da se bave", rekao je Liberman, a saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je posebno pomenuo mađarski Jobik i grčku Zlatnu zoru kao partije koje Izrael smatra "nelegitimnim" i pozvao umerenije evropske desničare da se ne ujedinjuju s njima.

"Frakcije koje uključuju partiju te vrste biće ništavne što se nas tiče", rekao je Liberman, vođa ultranacionalističke partije Izrael naš dom (Israel bejtenu) koja je u koaliciji s konzervativnim Likudom izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.