Anja Filimonova: Zapad pojačava pritisak na Balkan

Izvor: Danas, 12.Jun.2015, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anja Filimonova: Zapad pojačava pritisak na Balkan

Beograd - Čuju se novi "subverzivni signali, pogubni za srpske nacionalne interese", ističe za Danas Anja Filimonova, naučna saradnica Instituta za balkanistiku Ruske akademije nauka. "To je zakamuflirano u formulaciji dostići napredak po pitanju Kosova, obratiti veću pažnju na Bosnu, slediti jedinstvenu spoljnu politiku EU, što se pre svega odnosi na Rusiju i Republiku Srpsku u BiH, pojačati saradnju sa Albanijom i Kosovom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << opredeliti se po pitanju sukoba u Ukrajini. Pojavio se i zahtev, zasad kamufliran kao poželjno bi bilo, da Aleksandar Vučić poseti Srebrenicu.

 Nije rečeno ništa konkretno, ali je po smislu sve apsolutno jasno. Ne može da se ne pojavi osećanje da u ovom trenutku zapadna hidraulička presa koja davi Srbiju skoro 20 godina pojačava dinamiku pritiskanja. Sve to ne predstavlja ništa drugo nego pojavu novo-starih pravaca borbe zapadnog faktora protiv srpskog korpusa na Balkanu", tvrdi Filimonova.

Povodom tvrdnji da će SAD pomoći Srbiji da smanji zavisnost od ruskog gasa putem priključenja na gasovod koji podržava Vašington, sagovornica našeg lista koja je i odgovorna urednica internet portala Fond strateške kulture na srpskom jeziku, kaže da u ovom trenutku Azerbejdžan nema količine gasa koje su potrebne Srbiji.

"U vezi sa tim, treba dodati da se zasad radi samo o spekulativnom projektu sa neizvesnim šansama za realizaciju, u smislu potreba Srbije. U ovom trenutku jedino Rusija raspolaže sa dovoljnom količinom gasa i mogućnostima za organizovanje isporuka, pa iz toga sledi da je potrebno tražiti operativni i konstruktivni izlaz upravo u pravcu traženja puteva za isporuke ruskog gasa u balkanske zemlje", ističe Filimonova.

Komentarišući prošlonedeljnu posetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu, Filimonova konstatuje da je američki ambasador Majkl Kirbi kao konkretan rezultat naveo samo objavu o usaglašavanju, koje se održalo juče, predstavnika srpskih kompanija sa predstavnicima General elektrika, zainteresovanog za proizvodnju srpskog bakra.

- Pošto prethodni "veliki" projekti sa zapadnim kompanijama ne samo da nisu ovenčani uspehom, nego i izazivaju ozbiljna pitanja o usklađenosti sa srpskim nacionalnim interesima, to i novi "posao veka" ne izaziva poseban optimizam. Zbog toga ne može da ne izazove ozbiljnu zabrinutost zahtev Majkla Kirbija, koji je iznet na sledeći način: "Kada je u pitanju američka podrška, odgovor je "da", imate našu političku podršku. Kada me pitate da li je ona bezuslovna, moram da vam kažem, želimo da vas podržimo, ali i vi morate da uradite svoj domaći zadatak". Apsolutno je neshvatljivo po kojim osnovama Srbija mora da izvršava bilo čije "zadatke". Predstavnici zapadnih zemalja više se i ne trude da pojasne zbog čega im je srpski narod toliko "dužan", sve vreme "dužan". Iako bi u stvarnosti trebalo da bude dužan samo svojim budućim pokolenjima, svojoj državi, to je onaj dug koji stoji u osnovi "raison d'etre" bilo koje normalne države. Svi mi odlično shvatamo da su jedna stvar propagandističke izjave, a druga stvar realno delovanje - smatra sagovornica Danasa.

Najviše gasa Turskoj

Naša sagovornica objašnjava da se Transjadranski gasovod (TAP) nalazi tek u fazi projektovanja. "Pretpostavlja se da će do 2019. godine početi isporuke gasa iz Azerbejdžana u Zapadnu Evropu, konkretno, na jug Italije. Međutim, veliki deo azerbejdžanskog gasa uz organizaciju isporuka gasa posredstvom TAP-a ostajaće u Turskoj, od ukupno 10 milijardi kubnih metara gasa, tamo će ostajati šest milijardi. I samo ostatak od četiri milijarde kubnih metara gasa, neuporediv sa potrebama, može biti predviđen za zemlje Balkana", precizira ona.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.