Analiza agencije AP: Izbor Srbije 24. aprila - Rusija ili Zapad

Izvor: Blic, 19.Apr.2016, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analiza agencije AP: Izbor Srbije 24. aprila - Rusija ili Zapad

Nekoliko dana pred izbore, novinska agencija AP razmatra da li će se Srbija posle 24. aprila okrenuti EU ili Rusiji, uz ocenu da se Srbija trenutno čini kao "glavna meta Kremlja" u nastojanju da održi neku vrstu "tampon zone protiv širenja zapadnog uticaja u regionu."

U tekstu "Izbor Srbije pred glasanje: Rusija ili Zapad" agencija navodi da se godinama posle NATO bombardovanja, mnogi Srbi još osećaju kao žrtve Zapada i ne vide istinsku dobrobit od dugotrajnih pristupnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pregovora sa EU" dok je blizak odnos sa slovenskim saveznikom Rusijom "atraktivnija opcija" za građane.

- Ukoliko ultra-desničarske stranke osvoje veliki broj glasova, to bi moglo da poremeti ambicije zemlje da uđe u EU i destabilizuje region koji je već razdiran ratovima 1990-ih - ocenjuje AP.

Analitičari, kako navodi agencija, kažu da Rusija radi na jačanju baze moći u Srbiji, gde već ima jake kulturne i istorijske veze, a to se vidi i po čestim posetama ruskih funkcionera, uključujući predsednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva i porastu ekonomske saradnje i jačanju političkih i vojnih veza.

AP tim povodom citira ocenu Jelene Milić iz Centra za evroatlantske studije da je glavni cilj ruske "meke moći" u Srbiji i regionu koja je po njoj dostigla "alrmantan nivo" zamena demokratije autorkratijom po sadašnjem ruskom modelu.

Agencija navodi da "premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji će, kako se očekuje, ostati na vlasti posle izbora u nedelju izjavio je da će njegova vlada težiti integraciji u EU, ali i da će negovati i bliske odnose sa Rusijom".

- Međutim, zadržavanje političke i vojne neutralnosti bi se moglo pokazati teškim kako Srbija bude odmicala na putu ka EU - ocenjuje američka agencija.

Vučić je u tom smislu suočen sa rastućom opozicijom ultra-desničarskih grupa koje traže savez samo sa Rusijom, dodaje AP i citira nedavnu izjavu lidera SRS Vojislava Šešelja da "nikada ništa dobro ne dolazi od EU, Amerike i tradicionalnh srpskih neprijatelja."

- Nedavno istraživanje pokazuje da većina Srbja veruje da su su životni i demokratski standardi viši na Zapadu nego u Rusiji i rađe bi živeli i radili na Zapadu nego u Rusiji, ali većina bi pozdravila rusko vojno prisustvo u rgionu i podržalo pravni sistem i spoljnu politiku Moskve - navodi AP.

U međuvremenu, "proruska propaganda" je, kako se iznosi, u punom zamahu pred izbore, a mediji na srpskom u vlasništvu Kremlja proizvode pristrasno izveštavanje o događajim i podržavaju grupe koje služe ruskim interesima.

Proruske organizacije organizuju skupove protiv EU i NATO, nacionalistički funkcioneri kritikuju Zapad obećavajući ekonomski oporavak "sa našom braćom Rusima" a pro-Kremaljski botovi masovno reaguju na bilo koji dgađaj, dodaje AP.

U Jagodini, prošlog meseca je otkrivena voštana figura Putina čemu je prisustvovao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dodaje AP i navodi reči šezdeset petogodišnjeg penzionera iz Jagodine koji kaže da je se niko ne bi usudio da nas bombarduje da je Putin bio tu 1999.godine.

- Konačno postoji neko ko se suprotstavlja Zapadu - kaže on, a to je upravo ono što prema oceni AP, "Rusija želi da čuje od Srbije" u trenutku kada se bori za uticaj pred izbore u nedelju, koje mnogi vide kao "test entuzijazma Srbije za vladin cilj ulaska u EU."
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.