Analitičari UniCredita: Regija nastavlja rast na krilima osobne potrošnje

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jan.2019, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari UniCredita: Regija nastavlja rast na krilima osobne potrošnje

ANALIZA - Talijanska banka UniCredit predstavila je svoje dugoročne strateške poglede na regiju i ključne pokretače rasta u okviru radionice održane na Euromoneyjevu forumu u Beču. Analitičari UniCredita zaključuju da će naša šira regija održati zdrav rast ove godine te da će ključni motori razvoja biti osobna potrošnja, strane investicije, fondovi EU-a i digitalna transformacija.

- U posljednjih nekoliko godina regija SIE potvrdila je svoju sposobnost generiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << rasta. Očekuje se da će gospodarsko okruženje u regiji SIE ostati pozitivno i u 2019. godini: predviđa se snažan rast BDP-a u većini zemalja (oko 3% ili više), premda s određenim cikličkim usporavanjem. Nakon cikličkog vrhunca u 2017. godini (4,6%, isključujući Rusiju i Tursku) i prosječnog rasta BDP-a od 3,7 posto u 2018. godini, gospodarski rast regije vjerojatno će ostati iznad potencijalnog u 2019. (oko 3,2% u prosjeku), no mogao bi usporiti u 2020. godini uslijed potencijalno slabije globalne trgovine, navode u UniCreditu.

Članice EU-a u regiji SIE imaju potencijal zabilježiti bolje rezultate od drugih regija s tržištima u nastajanju zahvaljujući manjem oslanjanju regije na priljev stranog kapitala, većem opsegu fiskalnih poticaja, povoljnijim financijskim uvjetima, pristupu fondovima EU-a i pozitivnom učinku padajućih cijena dobara.

Slovačka, Bugarska i Mađarska zabilježit će najsnažniji rast BDP-a u 2019. u regiji SIE. Najveća ograničenja gospodarskom rastu predstavljaju pooštrenje uvjeta na tržištima rada, pogotovo u Češkoj i Mađarskoj, te mogući tvrdi Brexit, što bi bilo štetno zbog novih trgovinskih prepreka koje bi mogle negativno utjecati kako na izvoz regije SIE, tako i na investicije. Slovačka i Češka predstavljaju najranjivija tržišta regije SIE u odnosu na nepovoljne okolnosti Brexita. Rusija i Turska mogle bi slijediti drugačije trendove, kao što je to bio slučaj u 2018.

- Domaća potražnja, a pogotovo osobna potrošnja, pokretana niskom stopom nezaposlenosti i višim plaćama, predstavljat će glavne izvore rasta za gospodarstva regije SIE, dok će izvoz biti podložan potencijalnom cikličkom usporavanju idućih nekoliko godina', kažu analitičari ove banke.

Inozemna izravna ulaganja, koja su u prošlosti bila jedan od glavnih pokretača ekonomske transformacije regije – pogotovo u pogledu transfera tehnologije i znanja – i dalje će ostati važna, no manje nego u prethodnom desetljeću. Stopa inozemnih izravnih ulaganja u odnosu na BDP ostala je iznad oko 2,5 posto tijekom razdoblja 2016.-2018. te se očekuje da će ostati na sličnoj razini sljedećih nekoliko godina.

Inozemna izravna ulaganja dodatno nadopunjuju doprinosi fondova EU-a u državama regije SIE koje su članice Europske unije. U razdoblju od 2014. do 2020. sredstva EU-a predstavljaju u prosjeku 2,9 posto BDP-a (150 milijardi eura za države članice EU-a u regiji SIE, isključujući Poljsku), pri čemu su godine 2019. i 2020. najvažnije u pogledu privlačenja sredstava.

Digitalna transformacija predstavlja dodatne prilike za rast u regiji. Rasprostranjenost interneta u državama regije SIE povećala se za 20 posto od 2010. te obuhvaća blizu 75 posto populacije mjereno brojem pojedinaca koji koriste internet. Rasprostranjenost korištenja mobilnih telefona u državama regije SIE iznosi 120 posto mjereno brojem mobilnih pretplata na 100 stanovnika. Ove su brojke usporedive s brojkama većine tržišta zapadne Europe, no zabilježile su veću brzinu konvergencije posljednjih godina.

Očekuje se da će u 2019. godini rast kreditiranja u bankarskom sektoru regije SIE biti prilično značajan, oko 4-4,4 posto (regija SIE, isključujući Rusiju i Tursku), pri čemu će kreditiranje građanstva – uslijed viših raspoloživih prihoda, niske stope nezaposlenosti i više osobne potrošnje – rasti brže od kreditiranja poduzeća. Nizak omjer kredita i depozita, znatno niži nego prije nekoliko godina (sva tržišta srednje i istočne Europe osim Turske imaju omjer kredita i depozita ispod 100 posto, uz većinu tržišta srednje i istočne Europe – Češka, Mađarska, Bugarska, Rumunjska, Slovenija, Hrvatska i Rusija, na oko 70-75 posto), također pridonosi tom potencijalu, kao i penetraciji digitalnog bankarstva.

- UniCredit će nastaviti podržavati gospodarski rast tržišta regije SIE na kojima poslujemo. Odjel za regiju SIE jest i ostat će glavni pokretač rasta grupe', rekao je Carlo Vivaldi, direktor Divizije srednja i istočna Europa u UniCreditu, na godišnjem Euromoneyjevu forumu.

- Poslovno okruženje koje se brzo mijenja i izazovi koje nameće digitalni krajolik, uz potrebu stalnog poboljšanja korisničkog iskustva, postali su jedno od najvažnijih područja u koje ulažu tvrtke. Na današnjem konkurentnom tržištu to su imperativi za tržišne lidere jer klijenti očekuju da će pružatelji financijskih usluga pratiti tempo promjena. Kao rezultat toga, interakcije klijenata s njihovim bankama sve više karakterizira rastući stupanj automatizacije kroz digitalne procese', dodao je Andrea Diamanti, direktor Odjela korporativnog i investicijskog bankarstva te privatnog bankarstva za srednju i istočnu Europu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Unikredit očekuje ekonomski rast u Centralnoj i Istočnoj Evropi i u 2019.

Izvor: Beta, 16.Jan.2019

Analitičari italijanske bankarske grupe Unikredit (UniCredit) procenili su da će region Centralna i istočna Evropa (CIE) verovatno održati zdrav rast i u 2019. godini, saopšteno je danas. Ključni pokretači za to biće strana direktna ulaganja, EU fondovi i digitalna transformacija.Na godišnjem...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.