Ana Brnabić za RTS: Konačno ne pričamo o dve strane

Izvor: RTS, 18.Dec.2018, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ana Brnabić za RTS: Konačno ne pričamo o dve strane

Evropska unija nikad nije bila direktnija u osudi i pozivanju Prištine da povuče mere koje su uveli 6, pa 21. novembra, rekla je za RTS premijerka Ana Brnabić i istakla da se konačno više ne govori o "dve strane".
Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na petom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, nakon čega je imala i konferenciju za medije sa visokom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predstavnicom EU Federikom Mogerini.

"Čini mi se da EU nikad nije bila direktnija i nedvosmislenija u svojoj osudi i pozivanju Prištine da povuče mere koje su uveli 6, pa 21. novembra o taksama na proizvode iz centralne Srbije i BiH. To je obeležilo dan. O tome smo pričali i nasamo i na Savetu i na svim ostalim sastancima", rekla je Ana Brnabić u intervjuu za RTS.
Ističe da su svi do detalja informisani o potezima Prištine, da ih svi osuđuju i da kažu da se zna stav EU.
"Pomaže i stav NATO-a u vezi s formiranjem vojske Kosova, koji je u nekom aspektu i oštriji od EU", rekla je Brnabićeva.
Premijerka će se sutra sastati sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom i predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom. I njima će, kaže, predočiti probleme sa kojima se suočava Srbija.
U Briselu premijerka ima dva cilja. "Prvi je da predstavim reforme koje sprovodimo za benefit građana i u okviru evropskih integracija, da se dogovorimo o fokusu za 2019. i drugi zadatak – da direktno čujem njihovo mišljenje. Ono što Priština radi protivi se svemu što se EU trudila da uradi za Balkan preko berlinskog procesa, regionalnog ekonomskog povezivanja, infrastrukturnog povezivanja, regionalne kancelarije za malde. Sve to Priština urušava svojim merama", navela je Ana Brnabić.
Partnerski odnos sa Briselom
Premijerka Srbije je ukazala da sa EU napokon imamo partnerski odnos.
"Konačno ne pričamo o 'dve strane', iako je visoka predstavnica pokušala da balansira na kraju pres konferencije", rekla je Brnabićeva i dodala da konačno imamo priznanje konstruktivne i razumne Srbije, koja je lider stabilnosti, dok se vidi da Priština ima nepredvidive poteze.
Na radnom ručku u Briselu sutra će biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači.
"Mislim da je izuzetno cenjen gest u Briselu to što Vučić dolazi direktno iz Njujorka. To je viđeno kao dodatni veliki signal da je Srbija spremna da dođe i razgovara, da bude požrtvovana. Drago mi je što imamo takvu vrstu predstavljanja Srbije u Briselu. To se konačno Srbiji priznaje", zaključila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: EU nikada nije bila direktnija u osudi Prištine

Izvor: Beta Video, 18.Dec.2018

BEOGRAD/BRISEL - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras u Briselu da EU nikada nije bila direktnija i nedvosmislenija u osudi i pozivanju Prištine da povuče mere o carinama na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. ``Ovo što Priština radi protivno je svemu što se EU trudila da uradi...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.