Amnesti kritikuje Srbiju zbog medija, Savamale i migranata

Izvor: N1 televizija, 22.Feb.2017, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amnesti kritikuje Srbiju zbog medija, Savamale i migranata

Provladini mediji nastavili su da napadaju nezavisne novinare, borce za ljudska brava i kancelariju Zaštitnika građana, sprovedeno je nekoliko nasilnih iseljavanja u Beogradu, a migrantima koji su blokirani u Srbiji na putu ka EU nedostaje osnovna zaštita, navodi se u godišnjem izveštaju Amnesti internešenal.

U delu o migrantima, ova organizacija za ljudska prava navodi da je odbijanje vlasti da obezbedi smeštaj za više od 6.000 izbeglica u prolazu kroz Srbiju, imalo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za rezultat da hiljade ljudi bude blokirano u improvizovanim kampovima u jako lošim uslovima na granici sa Mađarskom, napuštenim zgradama i parkovima po Beogradu i drugim lokacijama širom zemlje.

Volonterske grupe i zdravstvene organizacije prijavile su da su se među migrantima pojavile ozbiljne zaraze.

Srbija je kritikovana i zbogo toga što nije nije obezbedila za veliku većinu tražioca azila fer proces dobijanja tog statusa, uključujući i status izbeglca, smatrajući sebe zemljom tranzita na njihovom putu ka EU.

Oko 12.000 zahteva za azil podneto je od januara do kraja godine, ali samo 74 rešenja je izdato do kraja oktobra, među kojima je 40 zahteva odbijeno. Gotovo polovinu zahteva podnela su deca.

U izveštaju i Savamala

"Više od 200 porodica je iseljeno iz centra Beograda od početka radova 2015. radi pripreme terena za izgradnju Beograda na vodi. U aprilu je tokom noći 30 maskiranih lica sprovelo prisilna iseljenja, i nasilno porušilo stambene objekte. Policija je obaveštena ali je odbila da interveniše. Zaštitnik građana i grupe aktivista osudili su ove događaje, nekoliko protesta je održano na kojima su na odgovornost pozvani gradske i republičke vlasti", navodi se u izveštaju.

Amnesti dodaje i i da je ministar unutrašnjih poslova tužio jedan nedeljnik zbog klevete, odnosno navoda da su njegovo ministarstvo i on odgovorni šro nisu reagovali tokom rušenja, i dodaje da je sud doneo presudu u korist ministra i naredio listu da plati novčanu kaznu od 300.000 dinara.

Specijalna izvestiteljka za UN za adekvatno stanovanje upozorila je lošu situaciju, posebno Roma, koji žive u neformalnim naseljima bez osnovnim uslova za život, navodi AI.

Pominje se i da je krajem godine uvojen nacrt Zakona o stanovanju.

Nastavljeni napadi na novinare, procesuiranje ratnih zločina u zastoju

Udruženja nezavisnih novinara prijavila su desetine incidenata u kojima su novinari bili mete fizičkih napada i pretnji smrću. U izveštaju se navodi i da se odugovlači suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije zbog nepojavljivanja ključnog svedoka.

Procesuiranje ratnih zločina i dalje je u zastoju, ističe ta organizacija, jer tokom cele godine nije postavljen novi tužilac za ratne zločine. U izveštaju se podseća i da je u martu iz Haga pušten na slobodu lider SRS Vojislav Šešelj, koji se posle apriliskih izbora vratio u skupštinu Srbije kao poslanik.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Amnesti: Kritike zbog medija, Savamale i migranata

Izvor: OkRadio.rs, 22.Feb.2017

Provladini mediji nastavili su da napadaju nezavisne novinare, borce za ljudska brava i kancelariju Zaštitnika građana, sprovedeno je nekoliko nasilnih iseljavanja u Beogradu, a migrantima koji su blokirani u Srbiji na putu ka EU nedostaje osnovna zaštita, navodi se u godišnjem izveštaju Amnesti...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.