Amerika igra na Ursulu fon der Lajen

Izvor: Deutsche Welle, 06.Sep.2019, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika igra na Ursulu fon der Lajen

Trgovina, sankcije, pitanje Irana… To su trzavice između Evropske unije i SAD. U Vašingtonu ne kriju da nade polažu u dolazeće rukovodstvo EU koje predvodi bivša nemačka ministarka odbrane. Da li će to nešto doneti?

Gordon Sondlend je pre samo godinu dana bio optimista da će se odnosi Evropske unije i Sjedinjenih Država poboljšati. >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Ali u tih godinu dana je optimizam splasnuo. Taj američki ambasador pri EU je u julu prošle godine stigao u Brisel, verujući da će tamo direktni stil Trampove administracije naići na odobravanje.

„Naši odnosi su upali u ćorsokak na više frontova, pitanju trgovine i drugim pitanjima, što je rezultiralo mnogim neprijatnim razgovorima“, rekao je Sondlend.

Novi početak?

Nedavno je dva dana u Briselu proveo američki državni sekretar Majk Pompeo. U Brisel ga je praktično dopratio tvit njegovog šefa Donalda Trampa koji je ismevao sve one koji savetuju SAD da se zajedno sa EU suprotstavi trgovinskim praksama Kine. „Zapamtite, EU & drugi nas tretiraju VEOMA nefer po pitanju trgovine“, napisao je Tramp i dodao: „To će se promeniti“.

Prvi novembar će biti jedan od ključnih datuma za prekoatlantske odnose, objašnjava Sondlend, jer tada zvanično na funkciju stupa Ursula fon der Lajen kao nova šefica Evropske komisije. U Vašingtonu se nadaju da bi to mogao da bude novi početak.

Sondlend opisuje doskorašnju nemačku ministarku odbrane kao i druge nove važne čelnike EU kao ljude koji su „manje zabavljeni dizanjem prašine oko taktike, a više spremni da rade zajedno sa Sjedinjenim Državama kako bi došli do ishoda povoljnog za obe strane“ – recimo po pitanju Kine, Irana, Bliskog istoka, dodao je američki ambasador.

No diplomata naglašava da koncentracija na dolazeće rukovodstvo u Briselu ne znači manjak poštovanja prema dosadašnjim liderima. „Imali smo neke sjajne uspehe na raznim poljima, ali i takođe želimo da prevaziđemo zastoje“, rekao je. „Ponekad je način da se zastoji razbiju taj da se promene igrači na terenu.“

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva nema ništa protiv. „Sasvim je prirodno da, pri promeni rukovodstva, uvek pokušavaš da uspostaviš veze sa novim rukovodstvom“, rekla je ona. „To vidim kao potez da se obezbedi podrška za važne odnose koje gajimo.“

„To nije pametna diplomatija“

Ali ne slažu se svi sa takvim ocenama. „Ovo je vrhunac nepristojnosti“, rekla je Evelin Farkas, bivša zamenica pomoćnika sekretara za odbranu u Obaminoj administraciji. „To nije pametna diplomatija. Sa tim ljudima treba sarađivati, a najbrži način da ih otuđite od sebe je upravo ovaj“, rekla je Farkas koja je sada analitičarka u Nemačkom maršalovom fondu.

Uprkos osmesima, odlazeće rukovodstvo EU nije se uvek gledalo oči u oči s Trampovim ljudima

Ona je uverena da će čak i oko pitanja atomskog sporazuma sa Iranom – gde su Evropljani i Amerikanci imali sasvim suprotstavljene stavove – biti nekog napretka, ali samo ako Tramp popusti. Prema njenom mišljenju, američkom predsedniku trebaju poeni i u Briselu i među američkim biračima. „Nema drugog načina osim da se aktuelni atomski sporazum ’poboljša’ i da onda nosi Trampov potpis“, kaže Farkas.

Veruje da bi SAD i EU mogli da se saglase da sporazum sa Teheranom treba produžiti, proširiti zabranu i na balističke rakete te zatražiti od iranskog rukovodstva napore da se okonča rat u Siriji.

Nasuprot tome, Suzi Denison iz Evropskog saveta za međunarodne odnose veruje da će se SAD i EU pre zbližiti na pitanju odnosa prema Kini, uprkos Trampovom tvitu.

I ona vidi problem u američkom pristupu dolazećem rukovodstvu EU. „Građenje odnosa iza zatvorenih vrata sa administracijom koja je veoma nepopularna u Evropi liči na biriokratsku EU koja nastavlja u istom smeru“, kaže Denison. „Ne izgleda veoma dobro po čitav taj imidž Evrope koja je navodno čula glas naroda.“

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.