Ambasadorka Pirs pozvala Beograd i Prištinu da se usredsrede na normalizaciju odnosa

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Avg.2018, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka Pirs pozvala Beograd i Prištinu da se usredsrede na normalizaciju odnosa

Ambasadorka Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama (UN) Karen Pirs (Pierce) pozvala je Prištinu i Beograd da se ne bave previše pitanjem taktike u Savetu bezbednosti UN već da uz pomoć EU ulože sve napore u normalizaciju odnosa, jer je to jedini način da napreduju u evropskim integracijama.

"Želim da podstaknem obe strane da se ne ne angažuju previše po pitanju taktike ovde (u Savetu bezbednosti UN) već da se okrenu višim ciljevima i da ulože sve napore sa visokom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predstavnicom EU kako bi normalizovali odnose", rekla je Pirs na sinoćnjoj konferenciji za novinare posle prve sednice Saveta bezbednosti UN pod predsedavanjem Britanije.

Na pitanje novinara o izostavljanju rasprave o redovnom izveštaju o radu Unmika iz dnevnog reda Saveta bezbednosti UN za avgust, Pirs je rekla da Savet bezbednosti treba da se fokusira na najhitnija pitanja međunarodnog mira i bezbednosti a da pitanje Kosova iako je i dalje veoma važno evropsko regionalno pitanje više nema intenzitet kao 1999, koji zahteva redovne sastanke u SB UN.

"Razgovaramo sa srpskom i ruskom stranom o malo usmerenijim sastancima, još nismo došli do zaključka, ali nastavićemo da razgovaramo, to je naš cilj... da pokušamo da postignemo razuman zaključak prihvatljiv za sve i onda se možemo vratiti u SB UN", dodala je.

Britanska ambasadorka je naglasila da je najvažnije da Srbija i Kosovo, zajedno sa EU koja im pomaže, ostvare napredak u normalizaciji odnosa jer će samo kroz normalizaciju odnosa moći da ostvare napredak u integraciji u EU što je od "vitalnog značaja za oba naroda i obe privrede".

Savet bezbednosti je od 10. juna 1999, kada je usvojena Rezolucija 1244, redovno razmatrao izveštaje generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu i radu Unmika. Poslednja takva sednica održana je 14. maja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš dostavio je članicama izveštaj o Kosovu i za period od 16. aprila do 15. jula, a rasparava o tom izveštaju, prema juče objavljenom programu, neće biti održana tokom avgusta.

Velika Britanija i druge zapadne zemlje od ranije se zalažu za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po međuanrodni mir i bezbednost.

Beograd smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ambasadorka Velike Britanije u UN: Beograd i Priština da se bave normalizacijom odnosa

Izvor: Beta, 02.Avg.2018

Ambasadorka Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama (UN) Karen Pirs (Pierce) pozvala je Prištinu i Beograd da se ne bave previše pitanjem taktike u Savetu bezbednosti UN već da uz pomoć EU ulože sve napore u normalizaciju odnosa, jer je to jedini način da napreduju u evropskim integracijama."Želim...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.