Ambasador Slovenije: Za stabilnost nužno pomirenje u Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2022, 13:25

Ambasador Slovenije: Za stabilnost nužno pomirenje u Crnoj Gori

Ambasador Slovenije u Podgorici Gregor Presker izjavio je da Crna Gora trenutno prolazi kroz uobičajene demokratske procese, poručuje da je potrebno raditi na pomirenju, kao i da, ako želi da do 2025. uđe u EU, morala bi najkasnije do kraja naredne godine da završi sve pregovore.

"Za svaku krizu vlasti tu su demokratski mehanizmi koji omogućavaju da se ta situacija reši", kazao je Presker i dodao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najbitnije da se sve reši u okviru institucija.

Kakva god bila nova vlada, slovenački diplomata kaže da je najbitnije da bude demokratski izabrana u institucijama, da dobije većinu u parlamentu i na taj način da ima i podršku građana da radi na reformama i ostalim pitanjima bitnim za građane.

Smatra da je najvažnije da političari sednu i dogovore kako dalje za dobrobit građana, da razgovor bude inkluzivan i da se, kako kaže, postignu kompromisi i konsenzus oko važnih pitanja kao što je pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

"Nažalost, Crna Gora je u poslednje vreme zastala na tom putu, a do sada je bila lider u integracijama. Zato se nadam da će koja god vlada bude imenovana ili se političari dogovore da idu na izbore, da se počnu rešavati konkretna pitanja", poručio je Presker, u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

Kaže da bi bilo dobro da nova vlada ima što veću podršku.

"Bilo bi dobro da bude sastavljena od svih predstavnika društveno-političkog spektra u Crnoj Gori, da je podrže svi političari u parlamentu, da je opredeljena da radi na ispunjavanju uslova za članstvo u EU, da ima kapacitet da izvrši sva imenovanja, da se formiraju sve institucije i da one budu nezavisne", kazao je Presker.

Da bi Crna Gora postala stabilna zemlja, poručuje da je potrebno raditi na pomirenju.

"Previše se koristi zapaljiva retorika i podižu tenzije koje nisu potrebne građanima. Građanima su potrebne demokratske institucije, stabilnost, kako bi ekonomija došla do izražaja, kako bi mogli da dođu investitori i da investiraju u stabilan demokratski prostor sa jakim pravosudnim institucijama. Onda bi se smanjila i takva retorika", dodaje Presker.

Ako bi, kaže, Crna Gora želela da 2025. uđe u EU morala bi najkasnije do kraja naredne godine, možda čak i pre da zavši sve pregovore.

Na pitanje da li će Crna Gora uskoro biti na vratima EU, Presker kaže da to najviše zavisi od nje same i njenih političara.

Komentarišući različite stavove vezano za proces Otvoreni Balkan, Presker je poručio da je svaki vid regionalne saradnje dobar. Samo, dodaje, treba videti na kojim osnovama je inicijativa izgrađena i koji su njeni ciljevi.

"Ako su u pitanju inicijative na osnovama saradnje i prevazilaženja podela svaka takva inicijativa treba da se podrži. Neke zemlje za sada ne vide da bi se moglo ići u tom pravcu, ali se nadam da će se doći do zajedničkog rešenja kako bi takve inicijative mogle da zažive", kazao je Presker.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Crna Gora da poradi na pomirenju ili nema ulaska u EU"

Izvor: B92, 17.Feb.2022

Podgorica -- Ambasador Slovenije u Podgorici Gregor Presker rekao je da Crna Gora trenutno prolazi kroz uobičajene demokratske procese i da bi trebalo poraditi na pomirenju...Dodaje da ako Crna Gora želi da do 2025. uđe u EU, ona bi morala najkasnije do kraja naredne godine da završi sve pregovore..."Za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.