Ambasada Nemačke: Nema dodatnih uslova za poglavlje 35

Izvor: Politika, 17.Nov.2015, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada Nemačke: Nema dodatnih uslova za poglavlje 35

Očekujemo da se poštuju oni principi koji su predstavljeni od strane EU, kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović

Potpuno su neosnovane tvrdnje prema kojima Evropska unija ili Nemačka navodno traže da Srbije prizna Kosovo, rečeno je juče „Politici” iz ambasade Nemačke u Beogradu, u odgovoru na naše pitanje da li je tačno da Nemačka odustaje od za Beograd spornog amandmana za poglavlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 35.

„Kao što je poznato, Nemačka se unutar Evropske unije zalaže da se poglavlja 35 i 32, u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, otvore do kraja ove godine i mi čvrsto verujemo da će se to i desiti. Dodatnih uslova Nemačke nije bilo niti ih ima sada”, kažu iz nemačke ambasade.

Da postoji realna šansa da Berlin, koga su podržale Velika Britanija i Hrvatska, povuče amandman u kojem se traži da se „odluke za otvaranje narednih poglavlja (nakon 35, 32, 23 i 24) donose u svetlu doprinosa Srbije u sprovođenju pune implementacije Briselskog sporazuma” nagovestile su u ponedeljak „Večernje novosti”.

Na isto pitanje, da li je tačno da Berlin povlači sporni amandman, kojim se, kako je ovde protumačeno u oktobru kada je plasirana priča o nemačkom amandmanu, indirektno priznaje nezavisnost Kosova, Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, rekla nam je da se nada da će se argumenti Srbije čuti i biti uvaženi u Briselu. „Usvajanje pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35, stvar je odluke EU, pa je samim tim i pitanje da li je ili će biti povučen bilo kakav amandman najbolje postaviti predstavnicima EU”, kaže ona.

To smo, inače, i učinili, ali odgovor iz Brisela nismo dobili.

Prema rečima ministarke, trenutno se o pregovaračkoj poziciji konsultuju i izjašnjavaju države članice u okvirima Saveta EU.

„Uvek ćemo argumentima braniti interes naše zemlje i interes naših građana. Mi očekujemo da se poštuju oni principi koji su predstavljeni od strane EU, a koji se odnose na tri glavna stanovišta: da poglavlje 35 ne bude zamena za dijalog, da će  merila u poglavlju 35 pratiti samo ono što je već dogovoreno ili što je preostalo da bude sprovedeno iz procesa dijaloga kao i da u merilima neće biti nametanja novih tema, koje prethodno nisu bile potvrđene od strana u dijalogu”, kaže Jadranka Joksimović i dodaje da je proces  evropskih integracija dinamičan proces, koji nije lak i koji podrazumeva dijalog i rešavanje nesporazuma.

Aleksandar Senić, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanik Socijaldemokratske stranke, kaže, međutim, da nemački amandman nikada zvanično i formalno nije ni podnet. „I, prema mojim informacijama, neće ni biti zvanično podnet”, ističe on.

Senić očekuje da će pregovarački okvir za poglavlje 35 biti završen do kraja novembra i da će u decembru konačno biti doneta odluka o otvaranju poglavlja 32 i 35.

Vest da je Nemačka pripremila amandman na nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 35 nametnula je čak i pitanje daljeg puta Srbije ka EU.

Podsetimo, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić iznenada iz Brisela poručio da bi EU mogla da promeni svoj neutralni stav o statusu Kosova. Đurić  je, tom prilikom, preneo da ima informacije da postoji pokušaj da se u pregovaračku platformu za otvaranje poglavlja 35, koja se priprema u Briselu, ugrade odredbe kojima se unapred određuje ishod briselskog dijaloga i nametne stav Prištine o statusu Kosova.

Tada je u našoj javnosti objašnjeno da bi, prema nacrtu pregovaračkog okvira, poglavlje 35 bilo zapravo svojevrstan paralelni kolosek koji bi pratio celokupne pregovore i koji bi diktirao kojim tempom oni mogu da napreduju. Nacrtom je, kako je tada navedeno, predviđeno da napredak procesa normalizacije direktno uslovljava dalji, opšti napredak u pregovorima – ako proces kasni, otvaranje i zatvaranje poglavlja bi bilo suspendovano.

Istovremeno, ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je da je uveren da je predlog platforme za pregovaračko poglavlje 35 podložan korekciji. „Sve što je vezano za poglavlje 35 vezano je i za dogovore koji su postignuti u Briselu. Ukoliko budemo posvećeni tome, imaćemo i više poverenja ključnih država, pre svega Nemačke”, rekao je Selaković, uz isticanje da će odgovor Srbije na amandman Nemačke, Velike Britanije i Hrvatske u poglavlju 35 biti ozbiljan. Selaković je tada takođe naveo da postoji mogućnost da taj amandman bude povučen ili korigovan.

Posle oštrih reakcija iz Beograda, u Briselu su tada tvrdili da u platformi nema ničega što izlazi iz okvira briselskog dijaloga.

Tačno je da se amandmanom za pregovaračku platformu za poglavlje 35 formalno ne traži priznavanje nezavisnosti Kosova, „ali ako vam traže da ukinete sve privremene organe, sve opštine na KiM, da predate ’Gazivode’, da li je to eksplicitan ili implicitan zahtev?”, pitao je tada Đurić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.