Aleksandar Vučić: Srbija je nezavisna zemlja

Izvor: BKTV News, 08.Apr.2014, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Vučić: Srbija je nezavisna zemlja

Iako još uvek nije dobila novu vladu, Srbija je izrazila svoju državnu i diplomatsku poziciju oko sukoba EU sa Rusijom, a u vezi „ukrajinske krize“.

Članice EU su posredno izrazile svoje negativne stavove prema državnoj politici Ruske Federacije okoUkrajine i pitanja Krima, dok je nemačka vlada pokazala izvesnu suzdražnost i dala „slobodu“ da svaka država EU oceni i proceni svoje interese >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << prema Ruskoj Federaciji. Države koje su kandidati za EU se u skladu sa zajedničkim ciljevima izjašnjavaju o vrsti i karakteru sankcija prema Ruskoj Fedraciji.
Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izjavio je da se od Srbije i drugih zemalja koje se približavaju članstvu u EU očekuje da sarađuju s Briselom po pitanjima spoljne politike. Za članstvo u EU važna je spremnost na saradnju u pitanjima spoljne politike. I to je nešto što se očekuje od svih zemalja zapadnog Balkana u narednim godinama.
Prvi potpredsednik, ali i premijer u ostavci kao i predsendik Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije dali su ocenu da Srbija neće uvoditi sankcije, niti biti protiv Ruske Federacije, jer poštuje suverenost svake države. Istovremeno, Srbija podstiče dijalog Moskve i Kijeva.
Opravdano, Srbija ne može biti protiv Ruske Federacije koja je stala na stranu njenih interesa u toku NATO agresije 1999. godine, niti je priznala nezavisnost Kosova.
Srbija u Rusiji vidi strateškog partnera, pogotovo kroz partnerstvo koje je overeno bescarinskim sporazumom. Drugo, Ruska Federacija ima ozbiljne i velike ekonomske i energetske interese u Srbiji i na Balkanu.Treće, postoji nacionalna i duhovna veza Srbije i Rusije.
Svako pomeranje u odnosima sa Rusijom dovelo bi do značajnog urušavanja nacionalnih interesa Srbije kao države. Aleksandar Vučić je svestan da će EU i SAD vršiti pritisak na Srbiju da promeni svoju politiku prema Ruskoj Federaciji.
Zato i kaže: „Srbija je nezavisna zemlja koja ima svoj ponos, svoje građane koji biraju njene organe i Vladu i to nije Vlada bez stava, nego Vlada koja poštuje integritet, ali koja neće da uvede sankcije Rusiji”. Po oceni Vučića, EU dobro razume poziciju Srbije. Bar za sada !
Tomislav Kresović
Tweet
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.