Ako plane jedna iskra - novo upozorenje iz EU

Izvor: B92, 19.Apr.2021, 16:22

"Ako plane jedna iskra" - novo upozorenje iz EU

Na granici sa Ukrajinom trenutno je najveće prisustvo ruskih vojnih trupa ikada zabeleženo.

Kada rasporedite toliko trupa, iskra može da bukne, ocenio je šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Savet EU zaključuje da se na granici sa Ukrajinom i na Krimu nalazi 150.000 ruskih trupa i da je rizik od dalje eskalacije prisutan.

"Pohvaljujemo Ukrajinu zbog uzdržanosti i pozivamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusiju na deeskalaciju tenzija", kaao je Borelj.

Šef diplomatije EU je posle sastanka ministra spoljnih poslova EU ponovio jedinstven stav Unije kojim se podržava suvrenitet i teriorijalni integritet Ukrajine, uključujući i nepriznavanje ”nelegalne aneksije Krima” i podršku punoj primeni dogovora iz Minska.

Pored poziva na zaustavljanje gomilanja vojnih trupa na ukrajinskoj granici, Savet EU pozvao je vlasti u Moskvi da osuđenom lideru ruske opozicije, Alekseju Navaljnom, odmah obezbede pristup zdravstvenih radnika kojima on može da veruje.

"Ruske vlasti su odgovorene za bezbednost Navaljnog i njegovo zdravlje", kaže Borelj.

On je naveo da EU, za sada, ne razmatra uvođenje novih sankcija Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.