Agrokorovo preuzimanje Mercatora snažno podiglo hrvatski izvoz u Sloveniju

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Jul.2016, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agrokorovo preuzimanje Mercatora snažno podiglo hrvatski izvoz u Sloveniju

LJUBLJANA - Hrvatski izvoz u Sloveniju perošle je godine skočio snažnih 26 posto, na 1,37 milijardiu eura.

Slovenski izvoz u Hrvatsku, iostodobno, povećan je pet posto. Ukupna robna razmjena Slovenije i Hrvatske povećana je 13 posto, na 3,24 milijarde eura.

Jedan od razloga osvako snažnog rasta hrvatskog izvoza u Sloveniju jest Agrokorovo preuzimanje Mercatora.

- Svakako su na rast hrvatskog izvoza utjecali hrvatskji ulazak u >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << EU te Agrokorovo preuzimanje Mecatora. U strukturi robne razmjene i dalje prednjače tradicionalni proizvodi, iako je na temelju brojki moguće zaključiti da se nakon preuzimanja Mercatora uvoz iz Hrvatske značajno povećao, kažu iz slovenskog veleposlanstva u Zagrtebu.

U Agrokoru pojašnjavaju da je ulazak u EU imao pozitivan utjecaj na njihovo poslovanje. Na većini tržišta EU imaju čak troznamenkastu stopu rasta, a na tradicionalnim tržištima, među koja ubrajaju i slovensko, taj je rast niži. Primjerice, izvoz u Italiju uzletio je 86 posto dok je u Sloveniju rastao za 10 posto.

Naravno, Agrokorovo preuzimanje Mercatora nije bilo jedino hrvatsko preuzimanje u Sloveniji. Poznato je da je Atlantic Grupa prije šest godina preuzela Drogu Kolinsku, Dukat je kupio Ljubljanske mlekarne 2013. godine da bi prošle godine Podravka kupila Žito. Izgledno je i preuzimanje Save Re od strane Adrisa koji je vlasnik Croatia osiguranja.

Istodobno, vrijednost slovenskih investicija u Hrvatsjkoj je na kraju 2014. godine iznosila 1,5 milijardu eura. Od svih slovenskih direktnih investicija u inzemstvo, na Hrvatsku otpada visokih  28 posto. Dosta slovenskih kompanija Hrvatskju vidi kao jedno od najvažnijih tržišta. Primjerice, Gorenje je lani u Hrvatskoj imalo prodaju od 40 milijuna eura dok je Krka u Hrvatskoj imala prihode od prodaje vrijedne 26 milijuna eura.

Dio slovenskih kompanija vodi tešku bitku na hrvatskom tržištu s obzirom na to da su hrvatski kupci pretežnoi okrenuti domaćim proizvodima. Jedna od onih kojima to uspijeva jest Perutnina Ptuj koja je lani u Hrvatskoj imala prodaju vrijednu 40 milijuna eura. S druge strane, Mlinotest nije toliko uspješan, a predsjednik Uprave David Nabregoj ukazuje na to da su Hrvati iznimno nakloonjeni domaćim proizvodima. Osim toga, ukazuje i na probleme s likvidnošću kod ključnih kupaca pa su kompenzacije često jedini način naplate potraživanja.

U Hrvatskoj trenutno djeluju predstavništva čak 170 slovenskih kompanija.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.